Αυξημένη κατά 0,49 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ήταν η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, για να διαμορφωθεί, κατά μέσον όρο, στα 98,88 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΟPEC

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της αγοράς πετρελαίου, η παραγωγή αργού πετρελαίου του διεθνούς καρτέλ αυξήθηκε κατά 278 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, τον περασμένο μήνα, για να διαμορφωθεί, κατά μέσον όρο στα 32,56 εκατ. βαρέλια.

Η προσφορά εκτός ΟPEC, τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των υγρών φυσικού αερίου του οργανισμού, αυξήθηκε κατά 0,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως και διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο στα 66,31 εκατ. βαρέλια, δηλαδή, αυξημένα κατά 2,89 εκατ. βαρέλια σε ετήσια βάση.

Το μερίδιο του αργού πετρελαίου παραγωγής ΟPEC στη συνολική παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε, σε ποσοστιαία βάση, από 32,8% σε 32,9% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Οι μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγή μαύρου χρυσού καταγράφηκαν, κυρίως, στη Λιβύη, το Ιράκ και την Νιγηρία, ενώ αντιθέτως, η παραγωγή μειώθηκε στο Ιράν, την Βενεζουέλα και την Αλγερία.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Λιβύη αυξήθηκε κατά 256 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, στα 926 χιλιάδες βαρέλια, ενώ η παραγωγή στο Ιράν παρουσίασε κάμψη της τάξης των 150 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, γεγονός που διαμόρφωσε πτωτικά τον όγκο της ημερήσιας παραγωγής της χώρας, στα περίπου 3,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο παραγωγής των χωρών-μελών του OPEC παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, από την προηγούμενη έκθεση, ενώ η ζήτηση για τον μαύρο χρυσό του διεθνούς καρτέλ, για το 2019, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 32,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,9 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με τα επίπεδά της, το 2018. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, για το επόμενο έτος, προβλέπεται πλέον να προσεγγίσει 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τη συνολική παγκόσμια κατανάλωση να εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε περίπου 100,23 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

«Το 2019, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, παγκοσμίως, αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, κατά 20 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, από την έκθεση του προηγούμενου μήνα, κυρίως εξαιτίας της αναθεώρησης των οικονομικών στοιχείων στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.