Με τη δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά στην εφαρμογή του μοντέλου στόχου (target model) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επισήμανε η ειδική επιστήμονας και προϊσταμένη διεύθυνσης παρακολούθησης αγορών και ανταγωνισμού της ΡΑΕ, κα. Αγγελική Μουρτζίκου. Όπως είπε η ίδια, στη διάρκεια εκδήλωσης της ρυθμιστικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, οι τέσσερις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι, η αγορά προθεσμιακών προϊόντων, η προ ημερήσια αγορά, η ενδοημερήσια αγορά και η αγορά εξισορρόπησης (σε πραγματικό χρόνο) και επισήμανε ότι έχουν θεσμοθετηθεί με τους νόμους 4425/2016 και ν.4512/2018

Μεταξύ άλλων, η κ. Μουρτζίκου παρουσίασε τους υφιστάμενους Κανονισμούς της ΕΕ που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και την κατάσταση στη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, δηλαδή, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την  Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Αναφερόμενη, ειδικότερα στο ζήτημα της σύζευξης των αγορών, που αποτελεί κεντρική κατεύθυνση και υποχρέωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, επισήμανε: «Το πλάνο είναι να γίνει σύζευξη της Ελλάδας με την ιταλική αγορά και, ή, παράλληλα με τη βουλγαρική αγορά", και τόνισε ότι «η σύζευξη των αγορών με βάση το target Model αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας».

Επιπλέον, η κα. Μουρτζίκου έκανε μνεία για το Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2018, ενώ υπενθύμισε ότι βασική αρμοδιότητα της ΡΑΕ είναι η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ, και του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης όπως και του Κανονισμού Εκκαθάρισης. Σημείωσε δε, ότι η ρυθμιστική αρχή έθεσε, με σχετική απόφασή της, τις βασικές κατευθύνσεις για τη θεσμοθέτηση των κανονισμών των τεσσάρων νέων αγορών και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά καθεμίας από αυτές. Η κα. Μουρτζίκου παρουσίασε, επίσης, τη δομή της αυριανής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή μέλλει να διαμορφωθεί με την εφαρμογή του target Model.

Από την πλευρά της το στέλεχος της Διεύθυνσης Λειτουργίας Αγορών της ΕΧΕ ΑΕ, κα. Ευτέρπη Λαμπαδίτου, παρουσίασε, στην ίδια εκδήλωση, τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στον φορέα εκκαθάρισης που απαιτείται για την διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έθεσε επί τάπητος στους συμμετέχοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Παρουσιάζοντας το σύστημα συναλλαγών, πουο αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, και τον τρόπο λειτουργίας του, η κα. Λαμπαδίτου εξήγησε τη λειτουργία των τεσσάρων νέων αγορών και τα χαρακτηριστικά καθεμίας από αυτές. Επεσήμανε τη λειτουργία του φορέα εκκαθάρισης ως αναπόσπαστο μέρος της νέας δομής που θα διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και υπογράμμισε τις υποχρεώσεις του κάθε συμμετέχοντα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο στόχο της εταιρείας ΕΧΕ ΑΕ, που είναι η ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και περιβαλλοντικών προϊόντων και στη συνεχεία υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης συμμαχιών με άλλες αγορές της περιοχής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εταιρική δομή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ και εξήγησε ότι η λειτουργία των τριών αγορών αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΧΕ ΑΕ, ενώ τόνισε ότι ο φορέας εκκαθάρισης θα είναι 100% θυγατρική της ΕΧΕ ΑΕ και θα ιδρυθεί άμεσα.

Σχετικά με την Αγορά Εξισορρόπησης σημείωσε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ και υπογράμμισε ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον φορέα εκκαθάρισης που θα αναλάβει αυτή την αγορά.

Τέλος, ο ειδικός επιστήμονας της Αρχής και Προϊστάμενος του Τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, κ. Βασίλης Ζούβιας, παρουσίασε την εξέλιξη του μηχανισμού δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση. Ανέφερε ότι ύστερα από δύο χρόνια μετά την εισαγωγή του μηχανισμού πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δημοπρασιών, ο αντίκτυπος από την εισαγωγή του συγκεκριμένου ρυθμιστικού μέτρου στην αγορά συνεχίζει να είναι σημαντικός, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων στην οριακή τιμή συστήματος και ταυτόχρονα, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πεδίο στο οποίο οι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την περαιτέρω διείσδυσή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.