Αλ. Νόβακ: Ρωσία και ΗΠΑ Μπορούν να Καλύψουν την Παγκόσμια Ενεργειακή Ζήτηση

Αλ. Νόβακ: Ρωσία και ΗΠΑ Μπορούν να Καλύψουν την Παγκόσμια Ενεργειακή Ζήτηση
energia.gr
Παρ, 14 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:11

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλύψουν την παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας εάν συνεργαστούν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στον Αμερικανό ομόλογό του, Ρικ Πέρι, σε συνάντηση που έλαβε χώρα χθες, Πέμπτη, στη Μόσχα. Σε σχόλια που έγιναν ενώπιον δημοσιογράφων, ο Νόβακ αναγνώρισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών απέχουν κατά πολύ από το ιδανικό, αλλά η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο

«Οι χώρες μας μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μέσω κοινών προσπαθειών», επεσήμανε.

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η Μόσχα υποστηρίζει τόσο τη διαφάνεια στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, όσο και το δικαίωμα των πελατών να επιλέγουν την πηγή εφοδιασμού τους.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν αφού ο Πέρι επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσιγκτον στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 11 δισ. και σχεδιάζεται να μεταφέρει ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής μετά την έναρξη λειτουργίας του στις αρχές του 2020.

Πολωνία, Δανία και Ουκρανία αντιτίθενται επίσης στον Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και επιμένοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πόρων.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το έργο του Nord Stream 2 θα «δημιουργήσει ένα νέο ‘σημείο έντασης’ σε μία περιοχή ευάλωτη σε αντιπαραθέσεις» και κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πόρους της για να ασκήσει επιρροή και να προκαλέσει αναστάτωση».

Ο Νόβακ απάντησε λέγοντας: «Χαίρομαι που συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τους προμηθευτές τους».

Ο Πέρι δήλωσε ότι, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, Ουάσινγκτον και Μόσχα θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς και την περαιτέρω ενεργειακή διαφοροποίηση.

«Ως κορυφαίοι παραγωγοί ενέργειας παγκοσμίως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της αγοράς, καθώς και την αύξηση της ενεργειακής διαφοροποίησης», ανέφερε.

Στις αρχές Απριλίου, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τον αγωγό Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι «απλά δεν είναι σωστός».

«Η Γερμανία συνδέει έναν αγωγό στη Ρωσία, μέσω του οποίου η Γερμανία πρόκειται να πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια για ενέργεια στη Ρωσία. Και λέω: Τι γίνεται με αυτό; Πώς είναι δυνατό η Γερμανία να πληρώνει τεράστια χρηματικά ποσά στη Ρωσία όταν κατασκευάζει έναν αγωγό; Αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να εμποδίσει τον αγωγό αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της εξαγωγές φυσικού αερίου.