Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με έκθεσή του που δημοσίευσε χθες.
Η αμερικανική παραγωγή αργού υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία κι έτσι η χώρα κατάφερε μέσα στο 2018 να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Το επίτευγμα των ΗΠΑ καταδεικνύει πως η παραγωγική έκρηξη σχιστολιθικού αργού πετρελαίου στη χώρα έχει αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.
Το Τέξας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή της τεράστιας άνθησης στην παραγωγή αργού πετρελαίου, η οποία αυξήθηκε τόσο πολύ, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο να ξεπεράσει αυτή της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).
Η παραγωγή των ΗΠΑ συνέχισε την ανοδική της τάση κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, φθάνοντας τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ξεπερνώντας την παραγωγή της Ρωσίας για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1999, όπως εκτιμά η EIA, η οποία στην έκθεσή της υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να χάσουν αυτήν την άτυπη πρωτιά τουλάχιστον και το 2019.
Οι αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την ταχεία πρόοδο στην τεχνολογίας γεώτρησης, που τις βοήθησε να απελευθερώσουν τεράστιους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχαν παγιδευτεί υπογείως, ενώ παράλληλα και το κόστος εξόρυξης μειώθηκε σημαντικά.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να ανακάμπτουν το 2016, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν σε θέση να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή τους, με το κόστος της πλέον να είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Το επίτευγμα των ΗΠΑ έρχεται σε μια καλή συγκυρία, καθώς τους επόμενους τρεις μήνες η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο IEA διατήρησε την πρόβλεψή του για ισχυρή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, φέτος, κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και για περαιτέρω 1,5 εκατ. βαρέλια το 2019, παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι η κρίση στις αναδυόμενες αγορές και οι εμπορικές διαμάχες ενδέχεται να πλήξουν τη ζήτηση.
(πηγή: naftemporiki.gr)