Αντιθέτως, προειδοποιεί ότι οι εμπορικές διαμάχες θα οδηγήσουν σε κάμψη της ζήτησης από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Επί του παρόντος, η αγορά εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα δεδομένα και όχι στις εκτιμήσεις για το πλήγμα που ενδεχομένως προκύψει εξαιτίας της μείωσης της κινεζικής ζήτησης κατά το επόμενο έτος. Υπό το πρίσμα αυτό, όσο βλέπουν τον ΟPEC απρόθυμο να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι τιμές θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η τιμή του πετρελαίου αναφοράς, Brent, κατέγραφε άνοδο ύψους 1,36% και εκινείτο στα 79,11 δολάρια το βαρέλι, στις 15:31 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα είχε φθάσει ακόμη και στα 79,37 δολάρια. Παρόμοια είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό του Δυτικού Τέξας (WTI), με την τιμή του να ενισχύεται κατά 1,3%, στα 69,9 δολάρια το βαρέλι.
Σημειωτέον ότι οι υπουργοί των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εντός και εκτός του ΟPEC, είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που θα μετέβαλλαν την έως τώρα στάση τους. Ανάλογες πληροφορίες διακινεί και το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρει ότι οι Σαουδάραβες τείνουν να ευνοούν την διατήρηση των τιμών σε επίπεδα άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι.