Τουρκία: Η Ενέργεια στο Επίκεντρο του Νέου Οικονομικού Σχεδιασμού για την Περίοδο 2019-2021

Τουρκία: Η Ενέργεια στο Επίκεντρο του Νέου Οικονομικού Σχεδιασμού για την Περίοδο 2019-2021
energia.gr
Παρ, 21 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:36

Ο νέος οικονομικός σχεδιασμός της Τουρκίας για την περίοδο 2019-2021, γνωστός ως YEP, ορίζει την ενέργεια και τα πετροχημικά προϊόντα ως κύριους αποδέκτες κρατικών ενισχύσεων και κινήτρων, προκειμένου να μειωθεί το σημερινό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, παρουσίασε χθες, Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο, όπως σημείωσε, βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: ισορροπία, πειθαρχία και μετασχηματισμό.

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, ενισχύοντας, παράλληλα, και την αξιοποίηση των εθνικών πηγών άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Η κατά περιοχές ενίσχυση των ενεργειακών τεχνολογιών θα υποστηριχθεί, επίσης, μέσω του μοντέλου YEKA που αφορά στη δημιουργία ζωνών και περιοχών αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέρυσι, ο Albayrak, ως υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, παρουσίασε την Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της Τουρκίας και δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών μέσω αξιοποίησης των εθνικών πόρων που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, η Τουρκία εκκίνησε διαγωνιστικές διαδικασίες για ηλιακές και αιολικές μονάδες, ώστε να μεγιστοποιήσει τη χρήση των τοπικά διαθέσιμων πόρων.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει ότι το κόστος των εισαγωγών ενέργειας θα μειωθεί με τη βοήθεια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων ύψους $ 30,2 δισ. έως το 2023, με τη βοήθεια 55 δράσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, των κατασκευών, της γεωργίας και της παραγωγής και μετατροπής ενέργειας.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει, επίσης, ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως των υπεράκτιων, θα επιταχυνθούν.

Η Τουρκία θα επικεντρωθεί, επίσης, στις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης ορυκτών, σημειώνει το σχέδιο, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα αποθέματα θα αξιοποιηθούν μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων και χρηματοδοτικών μηχανισμών και με εταιρικές συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Τα αποθέματα ορυκτών, ιδιαίτερα βορίου, επιδιώκεται να μετατραπούν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα κατευθυνθούν στις διεθνείς αγορές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία ολοκληρωμένων βιομηχανικών ζωνών με μονάδες πετροχημικών προϊόντων και συγκεκριμένα της βιομηχανικής ζώνης πετροχημικών Ceyhan Mega στο νότιο τμήμα της Τουρκίας.

Η Ronesans Holding, η οποία έχει έδρα την Άγκυρα και δραστηριοποιείται στην κατασκευή, την ανάπτυξη ακινήτων και σε ενεργειακές και υγειονομικές δραστηριότητες, υπέγραψε σχετική συμφωνία συνεργασίας με το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης Ceyhan Mega η οποία θα επικεντρωθεί στις μονάδες πετροχημικών.