Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για την Ελλάδα, την Ρωσία και την Κασπία, Τρίσταν Άσπρεϊ, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας είπε ότι η εταιρεία ήταν εξ αρχής ενήμερη για την «ιδιαίτερη», γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg, στο Λονδίνο, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο κος. Άσπρεϊ πρόσθεσε ότι η γεωπολιτική κατάσταση είναι ένα θέμα του οποίου η λύση εναπόκειται αποκλειστικά στις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration είπε ακόμα, ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια της προετοιμασίας για τις δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, διευκρινίζοντας ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, δίχως να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες και θα συνεχιστούν με την έλευση του νέου έτους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος. Νίκος Αναστασιάδης συνόψισε, στην εναρκτήρια ομιλία του, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς.

Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών κος. Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στη «σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική» που θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «έχει ανακάμψει αλλά δεν εφησυχάζει».

Τις δικές του τοποθετήσεις έκανε στο πλαίσιο συζήτησης ως μέλος του πάνελ και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κος. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επισήμανε, αρχικά, την ενίσχυση των εμπορικών εξαγωγών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλες τις νεότερες εξελίξεις, όπως η συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς υγροποίηση. «Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το Brexit απειλεί την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στο εμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα «μαλακό» Brexit. Πρόσθεσε πάντως ότι ταυτόχρονα το Brexit παρουσιάζει και ευκαιρίες προσέλκυσης επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Τέλος, ο κος. Μιχάλης Μιχαήλ, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, απαρίθμησε, στη δική του ομιλία, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων και εξήρε τη σημασία της επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα ύστερα απο απουσία 6,5 ετών.