Πλωτή Μονάδα της Karadeniz Holding Παράγει το 40% της Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λιβάνου

Πλωτή Μονάδα της Karadeniz Holding Παράγει το 40% της Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λιβάνου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 21 Σεπτεμβρίου 2018 - 17:36

Ο τουρκικός ενεργειακός όμιλος Karadeniz Holding παράγει, σχεδόν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Ralif Faysal , την Τετάρτη. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου παραγωγής ενέργειας, Karadeniz Powership, ο κ. Sultan-Faysal εξήγησε ότι η πλωτή μονάδα, σε συνδυασμό με την έτερη ομοειδή, Karadeniz Powership Orhan Bey διαθέτουν συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ, σχεδόν 400 μεγαβάτ (MW) και μπορούν να καλύψουν το 25% των αναγκών του Λιβάνου σε ηλεκτρική ενέργεια

Οι εν λόγω πλωτές μονάδες παραγωγής ενέργειας αποτελούν τμήμα της σύμβασης που ανατέθηκε, το 2012, από την επιχείρηση κοινής ωφελείας Libanon Electricity Utility (EDL), στην Karpowership, που ανήκει στον ενεργειακό όμιλο Karadeniz, με σκοπό την παραγωγή 270 MW ηλεκτρικής ισχύος βασικού φορτίου.

Η φέρουσα ικανότητα των υφισταμένων πλοίων παραγωγής ενέργειας  διευρύνθηκε με την πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον τελικό πελάτη. Στο τέλος του 2016, η ικανότητα παραγωγής ισχύος που προέβλεπε η σύμβαση, αυξήθηκε στα 370 MW για επί πλέον μια διετία.

Οι εγκαταστημένες μονάδες ισχύος της τάξης των 406 MW, διπλής καύσης και συνδυασμένου κύκλου, που βρίσκονται στους δήμους Zouk και Jieh, εξυπηρετούν μιαν άλλη σύμβαση για την παραγωγή επιπλέον  370 MW.

Τον Αύγουστο ο όμιλος χρησιμοποίησε, προσωρινά, για χρονική περίοδο τριών μηνών, ακόμη ένα πλοίο παραγωγής ενέργειας, το Karadeniz Powership Esra Sultan. Η πρόσθετη παραγωγή ισχύος από την εν λόγω μονάδα, με τις άλλες δύο που ήδη χρησιμοποιούνται, παρέχει σχεδόν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ο Λίβανος, τόνισε ο κ. Faysal.

Τα τουρκικά πλοία παραγωγής ενέργειας αντιπροσωπεύουν τη φθηνότερη δυνατή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον Λίβανο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, το πλοίο παραγωγής ενέργειας, Esma Sultan, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ηλεκτρισμού για τρεις μήνες, εξήγησε ο κ. Faysal, ο οποίος επισήμανε ότι εάν ο Λίβανος προμηθεύσει με φυσικό αέριο την πλωτή μονάδα της Karadeniz Holding, το κόστος παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά.