Η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει μόνη της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις, η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει τον αγωγό μόνη της», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «Ωστόσο, ελπίζουμε ότι δε θα σημειωθεί ένας τέτοιος χουλιγκανισμός», αναφερόμενος στις πιθανές

Το Σάββατο, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διεμήνυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι η Μόσχα μπορεί να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γερμανική πόλη Meseberg τον Αύγουστο, ο Πούτιν δήλωσε ότι Ρωσία και Γερμανία εργάζονται για την υλοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα βελτιώσει το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς αερίου, θα διαφοροποιήσει τις διαδρομές εφοδιασμού και θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους διαμετακόμισης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα αποκλειστικά οικονομικό σχέδιο και ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα συνέχισης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Γνωρίζω τη θέση της Γερμανίδας καγκελάριου, η οποία ανακινεί συχνά το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 11 δισ. και έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά την έναρξη λειτουργίας του στις αρχές του 2020.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να εμποδίσει τον αγωγό αερίου Ρωσίας - Γερμανίας με σκοπό να ενισχύσει τις δικές της εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η Πολωνία, η Δανία και η Ουκρανία αντιτίθενται επίσης στην κατασκευή του αγωγού, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.

Εκτός από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, στο έργο της κατασκευής του αγωγού εμπλέκονται και ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Shell, η OMV, η Engie, η Uniper και η Wintershall, παρά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του Nord Stream 2.

Η εμπορία ενέργειας αποτελεί τη ‘ραχοκοκαλιά’ των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, καθώς το 2016 εισήγαγε περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου.