Οι Έξυπνες Πόλεις Είναι Εδώ- Το Βαγιαδολίδ στον Κόσμο της Ηλεκτροκίνησης (video)

Οι Έξυπνες Πόλεις Είναι Εδώ- Το Βαγιαδολίδ στον Κόσμο της Ηλεκτροκίνησης (video)
energia.gr
Δευ, 24 Σεπτεμβρίου 2018 - 19:04

Οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα στον τομέα των μεταφορών θεωρούνται πολύ σημαντικές για να επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ειδικότερα, στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, τα υβριδικά λεωφορεία χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα που προμηθεύονται στο κέντρο της πόλης και συνδέονται με μια υπηρεσία "έξυπνης πόλης", η οποία παρακολουθεί τι συνολικές χρεώσεις.

Τα οχήματα συνδέονται με το ενεργειακό δίκτυο στην αρχή και στο τέλος κάθε διαδρομής. Ο χρόνος φόρτισης δεν υπερβαίνει τα 6 λεπτά και τα λεωφορεία είναι πλήρως φορτισμένα για να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα εντάσσεται στο πλαίσιο των «Smart Cities», που απαρτίζουν ένα βιώσιμο αστικό μοντέλο ανάπτυξης, αφού εμπεριέχουν αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και οικονομικής βιωσιμότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η έξυπνη πόλη είναι ένα «οργανικό σύστημα» στο οποίο υποδομές, υπηρεσίες και τεχνολογία ενώνονται για να προσφέρουν μια πόλη ανθρώπινης κλίμακας.

Ο Δήμος της πόλης έχει, επίσης, υλοποιήσει δίκτυο ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους υπαλλήλους τους. Σε έξι μήνες 100 χρήστες χρεώνουν τα αυτοκίνητα περίπου 3500 φορές στα 29 σημεία φόρτισης. Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρακολουθείται από την ίδια έξυπνη υπηρεσία πόλεων όπως συμβαίνει και για τα ηλεκτρονικά λεωφορεία και συγκεντρώνει δεδομένα χρήσης και φόρτισης.

Δείτε το σχετικό video:

">