Η απόφαση του OPEC και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, να μην αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με την προσφορά στην παγκόσμια αγορά και εκτόξευσε χθες, Δευτέρα, την τιμή του Brent στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2014.

Συγκεκριμένα, τo αργό Brent, το διεθνές benchmark, για τις παραδόσεις Νοεμβρίου έκλεισε την Παρασκευή στα $78,80/βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, ενώ τη Δευτέρα η τιμή του αυξήθηκε κατά περίπου 3,0% στα $81,20/βαρέλι, ξεπερνώντας τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το Νοέμβριο του 2014.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό benchmark West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε έκλεισε χθες, Δευτέρα, στα $72,73/βαρέλι.

Παρά τις πιέσεις εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προς τον OPEC για μείωση των τιμών του πετρελαίου, τα μέλη του καρτέλ και η Ρωσία αποφάσισαν στη συνάντησή τους την Κυριακή στο Αλγέρι να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής τους.

Η απόφαση τους αυτή αύξησε τις ανησυχίες της παγκόσμιας αγοράς για πιθανά προβλήματα στον εφοδιασμό, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν και η μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα έχουν μειώσει σημαντικά τις ποσότητες πετρελαίου που διατίθενται στην αγορά.

«Εμείς προστατεύουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δε θα συνεχίσουν να είναι ασφαλείς για πολύ καιρό χωρίς εμάς, και παρόλα αυτά συνεχίζουν να πιέζουν για ολοένα υψηλότερες τιμές πετρελαίου! Θα το θυμόμαστε. Το μονοπώλιο του OPEC πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα!», διεμήνυε την περασμένη εβδομάδα μέσω του προσφιλούς του Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επί του παρόντος, πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του ICE, το ράλι της τιμής του Brent συνεχίζεται, με την τιμή του να κυμαίνεται στα $ 82/βαρέλι, ενώ το WTI κινείται στα $ 72,5/βαρέλι.