H Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους περισσότερους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαχείριση και την ανακύκλωση αποβλήτων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι νομικές υποχρεώσεις για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, κυρίως, όμως, τα απόβλητα από νοικοκυριά

καθορίζονται από την οδηγία- πλαίσιο για τα απόβλητα και περιλαμβάνουν τον στόχο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποιήσης του 50% αυτών. Η οδηγία αναθεωρήθηκε πρόσφατα, ώστε να συμπεριληφθούν νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι. Μεταξύ αυτών είναι ο καθορισμός στο 55% έως το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% έως το 2035. Εισήχθη, επίσης, ένα σύστημα εκθέσεων έγκαιρης προειδοποίησης για την αξιολόγηση της προόδου των κρατών -μελών.

Το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων, τρία χρόνια πριν από τη λήξη των αντίστοιχων χρονικών προθεσμιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή διαπιστώνει, στην πρώτη έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης, ότι 14 κράτη-μέλη, δηλαδή, οι Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, διακινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο ανακύκλωσης του 50% των αστικών αποβλήτων, για το 2020.

Όπως σημειώνεται, οι εν λόγω χώρες χρειάζεται να πράξουν περισσότερα και για αυτό η Κομισιόν παρουσίασε σχέδια για την ανάληψη δράσης, έτσι ώστε  να ενεργήσουν και να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, η ευρωπαϊκή οδηγία καθορίζει ως στόχο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης το 70% τους συνόλου τους έως το 2020.

Οι επιδόσεις των κρατών-μελών διαφέρουν σημαντικά, με πάνω από το ήμισυ εξ αυτών να αναφέρουν ότι έχουν επιτύχει τον στόχο για το 2020, ήδη από την περίοδο 2013-2015, ενώ ορισμένες ισχυρίζονται ότι κατέγραψαν ποσοστά συμμόρφωσης άνω του 90%. Ωστόσο, σημειώνεται πως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Σουηδία εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τα επίπεδα του 60%.

Επιπροσθέτως, η οδηγία για τις συσκευασίες θέτει ειδικούς στόχους για τα απορρίμματα συσκευασίας που έπρεπε να εκπληρωθούν έως τα τέλη του 2008.

Οι συνολικοί στόχοι ανάκτησης και ανακύκλωσης που διαμορφώνονται στο 60% και 55% αντίστοιχα, έχουν ως εξής: 60% για χαρτί και χαρτόνι, 60% για γυαλί, 50% για μέταλλο, 22,5% για πλαστικό και 15% για ξύλο.

Η εν λόγω οδηγία για τις συσκευασίες αναθεωρήθηκε, επίσης, προκειμένου να εισάγει πιο φιλόδοξους συνολικούς στόχους ανακύκλωσης για τις συσκευασίες, όπως 65% έως το 2025 και 70% έως το 2030, καθώς και υψηλότερους στόχους για συγκεκριμένους σκοπούς, δηλαδή 55% για το πλαστικό έως το 2030.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα κράτη μέλη πληρούν τους συνολικούς στόχους ανακύκλωσης. Επίσης, πολλά κράτη-μέλη δεν πέτυχαν έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους στόχους: η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και Ρουμανία το στόχο για το γυαλί, η Μάλτα για το χαρτί και χαρτόνι, η Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Φινλανδία για το ξύλο, και τέλος, η Κροατία και η Μάλτα για το μέταλλο.

Όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, η έκθεση υπογραμμίζει πως η συλλογή στοιχείων ποικίλλει ανά χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, τα μισά κράτη-μέλη είχαν, ήδη από το 2015, εκπληρώσει το στόχο του 35% για το 2016.

Ωστόσο, η Κροατία απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο της μείωσης κατά 75% το 2013, ενώ η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Λετονία και η Σλοβακία απέτυχαν να εκπληρώουν το στόχο μείωσης κατά 50%, επίσης για το ίδιο έτος.

Τέλος, η έκθεση δεν συκαταλέγει την Ελλάδα μετξύ των χωρών που δεν εκπλήρωσαν τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ σημειώνει πως η οδηγία για τη χρησιμοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων εφαρμόζεται ικανοποιητικά απ' όλα τα κράτη μέλη.