Η ΕΚΤ Προειδοποιεί ότι ο Εμπορικός Πόλεμος θα Πλήξει Περισσότερο τις Η.Π.Α.

Η ΕΚΤ Προειδοποιεί ότι ο Εμπορικός Πόλεμος θα Πλήξει Περισσότερο τις Η.Π.Α.
energia.gr
Τετ, 26 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:37

Ζοφερές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία στο ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός ανεξέλεγκτου εμπορικού πολέμου με τον υπόλοιπο πλανήτη διατυπώνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κενρικής Τράπεζας που δημοσιοποιθήθηκε σήμερα. Η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να συρρικνωθεί μέχρι και 2% το πρώτο έτος από την πυροδότηση μιας ακραίας εμπορικής διαμάχης

Αντιθέτως, η Κίνα και άλλες οικονομίες να οφεληθούν, ενδεχομένως, από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας εκθέτουν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο, η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει τους δασμούς κατά 10%, για όλες τις εισαγωγές, ενώ από την πλευρά τους, οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αντιδρούν με μια ισοδύναμη αύξηση στους δικούς τους δασμούς έναντι των αμερικανικών εισαγόμενων αγαθών.

Οι ερευνητές της ΕΚΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2%, το πρώτο έτος της σύγκρουσης, σε σύγκριση με έτερο σενάριο, όπου δεν αναλαμβάνεται δράση, καθώς οι υψηλότεροι δασμοί θα μειώσουν το εισόδημα των νοικοκυριών και θα πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Αυτό αντισταθμίζει υπέρ του δέοντος, ουσιαστικά, το θετικό αντίκτυπο από τους δασμούς, δηλαδή, την πιθανότητα, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να στραφούν σε προϊόντα made in USA, τονώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο, την αμερικανική οικονομία.

"Μια οικονομία που επιβάλει δασμούς, οδηγώντας άλλες χώρες να υιοθετήσουν αντίποινα είναι ξεκάθαρα σε δυσμενέστερη θέση", προειδοποιούν οι ερευνητές. "Το επίπεδο διαβίωσης υποχωρεί και χάνονται θέσεις εργασίας", προσθέτουν.

Με βάση το ίδιο σενάριο, η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί ελαφρώς ταχύτερα κατά το κρίσιμο, πρώτο έτος της εμπορικής σύγκρτουσης, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ. Αν και οι εισαγωγές κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ θα μειωθούν, αυτό θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του εμπορίου με άλλες χώρες, όπου οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν μερίδια αγοράς, σε βάρος των πιο ακριβών αμερικανικών προϊόντων.

Τέλος, επισημαίνεται το ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να εξέλθουν οφελημένες από έναν εμπορικό πόλεμο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο είναι εύκολο, η κάθε χώρα να μπορεί να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα αγαθά από τρίτες χώρες.