Στο αστρονομικό ποσό του 1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, με τις προοπτικές να εισπραχτούν, να θεωρούνται εξαιρετικά αμφίβολες

Παρουσιάζοντας την έκθεσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2018, η Επιχείρηση αναφέρει πως έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτή, ενώ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις επισφάλειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορίας της Επιχείρησης, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 2.536 εκ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 μειώθηκαν σε 2.429 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018 (και σε 2.399 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο τρέχοντος έτους) από 2.536 εκ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2017.

Στο εν λόγω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται, όμως, οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και οι οποίες ανέρχονται, κατά πληροφορίες, σε περίπου 400 εκ. ευρώ. 

Η είσπραξη των ποσών αυτών θεωρείται εξίσου επισφαλής, δεδομένου ότι ο αριθμός των καταναλωτών που αποτυγχάνουν να τηρούν τους όρους της ρύθμισης είναι πολύ υψηλός.

Από το σύνολο των 7,1 εκατομμυρίων ρολογιών που τροφοδοτεί η ΔΕΗ, τα 2,3 εκατ. ρολόγια έχουν οφειλές. 

Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, μείωσε τις προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 80 εκ. ευρώ. 

Παράλληλα, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ΔΕΗ ορθώνουν οι αποκαλούμενοι «τελικοί πελάτες». Πρόκειται για καταναλωτές που, είτε έχουν αλλάξει πάροχο, είτε έχουν κλείσει το ρολόι τους, είτε έχουν αλλάξει ΑΦΜ.  Το σύνολο των οφειλών των «τελικών πελατών», που αποτελούν το 32% των οφειλετών, ανέρχεται στα 780 εκ. ευρώ. 

Το ζήτημα των «τελικών πελατών» έθιξε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι καταγράφεται αύξηση του φαινομένου που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση με τη συνδρομή και άλλων υπευθύνων φορέων της αγοράς. 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη χαμηλή τάση, δηλαδή, οι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές, ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ.  Στη μέση τάση οι οφειλές ανέρχονται στα 150 εκ. ευρώ και στην υψηλή τάση στα 378 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 285 εκατ. αποτελούν οφειλές της ΛΑΡΚΟ. 

Ο δημόσιος τομέας όφειλε στη ΔΕΗ περί τα 200 εκ. ευρώ στο Ά εξάμηνο, αν και το εν λόγω ποσό φέρεται να μειώθηκε σε 54 εκ. ευρώ στα τέλη του Ιουλίου.    

Τέλος, σε ότι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σημειώνεται ότι, με τα νέα κριτήρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δικαιούχοι μειώθηκαν από 780.000, σε 550.000, ενώ οι οφειλές των καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ ανέρχονται σε 220 εκ. ευρώ.