Ο ΣΕΒ Προειδοποιεί για Στρεβλώσεις στο Επιχειρείν από τις Υψηλές Τιμές της Ενέργειας - Δυσοίωνες Προβλέψεις για την Οικονομία

Ο ΣΕΒ Προειδοποιεί για Στρεβλώσεις στο Επιχειρείν από τις Υψηλές Τιμές της Ενέργειας - Δυσοίωνες Προβλέψεις για την Οικονομία
energia.gr
Πεμ, 4 Οκτωβρίου 2018 - 16:30

Η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση και το κλίμα έχει χαλάσει, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας κατά την παρουσίαση της έρευνας της MRB με θέμα "Ο σφυγμός του επιχειρείν". Ο κ. Φέσσας εξήγησε πως το κλίμα έχει χαλάσει επειδή "έχουμε εισέλθει σε προεκλογική διαδικασία και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται έμφαση σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν"

Αναφερόμενος στις τράπεζες, σημείωσε πως υπονομεύεται η εμπιστοσύνη και εκτίμησε πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν θα έπρεπε να γίνει διστακτικά, λέγοντας, χαρακτηριστικά, πως "δεν είναι σωστό να κλοτσάμε το τενεκεδάκι προς τα εμπρός".

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι επιχειρήσεις που είχαν σοβαρό πρόβλημα θα έπρεπε να αναδιαρθρώνονται και να αλλάζουν διοικήσεις. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε σαφείς αιχμές για τις ευθύνες της ΔΕΗ και τα προβλήματα στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την ΔΕΗ ως υπό προϋποθέσεις βιώσιμη επιχείρηση, εφόσον αποκτήσει νέα διάρθρωση, νέο μοντέλο διοίκησης και παραγωγής.

Ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι, καθώς η ΔΕΗ εξακολουθεί να βασίζεται στους λιγνίτες, επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη λειτουργίας μη παραλείποντας να τονίσει και μη εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει το υπαρκτό θέμα της υψηλής φορολογίας της ενέργειας, που επιβαρύνει τις τιμές της ενέργειας και δημιουργεί στρεβλώσεις για τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας.

Τόσο για τη ΔΕΗ που ανήκει στο Δημόσιο όσο και για άλλες περιπτώσεις εταιρειών που απασχολούν αρνητικά τη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι η ευθύνη βαρύνει τις διοικήσεις και τους μετόχους. 

Εξάλλου, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε σήμερα, ο ΣΕΒ παρουσιάζει τις προτάσεις των επιχειρήσεων για περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. 

Η ετήσια έρευνα γνώμης του Παρατηρητήριου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, "Ο σφυγμός του επιχειρείν", που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συνδρομή της MRB, αποτιμά το βαθμό ελκυστικότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα και προσθέτει πως αναδεικνύεται εμφανώς ότι, παρά τις όποιες βελτιώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς τα δομικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν άλυτα και εξακολουθούν να κρατούν περιορισμένες τις ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις και καθηλωμένη την  ανάκαμψη της οικονομίας. Η προσεκτική ανάγνωση της μελέτης μπορεί να δώσει πολλές χρήσιμες απαντήσεις σε όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις.

Οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται για όσο δεν θα υπάρχει μια σαφής και ισχυρής εμβέλειας αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική. Για όσο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές θα απομυζούν την επενδυτική ικμάδα των επιχειρήσεων. Για όσο η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης θα αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που πραγματικά έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τέλος, για όσο η καθημερινότητα των επιχειρήσεων θα επιβαρύνεται από φαινόμενα γραφειοκρατίας, πολυνομίας, διαφθοράς και καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης. 

Τα προβλήματα δεν λύνονται με ανακοινώσεις καλών προθέσεων, χωρίς να παράγεται κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι απόψεις των επιχειρήσεων συγκλίνουν σε 39 συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για να βελτιωθεί στην πράξη το επιχειρηματικό περιβάλλον με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών να αποτελεί την κύρια και βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Για να γίνουν επιτέλους επενδύσεις σε αυτή τη χώρα, αναφέρεται στο εβδομαδίαιο δελτίο του ΣΕΒ.

Όσον αφορά στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 "που αναγκαστικά έχει και προεκλογικό άρωμα", όπως σημειώνεται στο δελτίο, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι "αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικόψει  τις συντάξεις από 1/1/2019 κατά €3 δισ., όπως έχει ψηφισθεί και να εφαρμόσει, παρά ταύτα, παρεμβάσεις (περικοπές δαπανών ή αυξήσεις εσόδων) ύψους 1 δισ. ευρώ, που παραμένουν αδιευκρίνιστες ενόψει διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Καθώς έτσι σχεδόν μηδενίζεται η προσδοκώμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση, δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν οι εξισορροπητικές παρεμβάσεις (αντίμετρα) ύψους €2 δισ., παρά μόνο κατά 50%, και με διαφορετική εν πολλοίς σύνθεση μέτρων.

Εν τω μεταξύ, έντονη υποχώρηση σημείωσε το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2018 που διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες από 105,2 τον προηγούμενο μήνα, ως αποτέλεσμα, κυρίως, της επιδείνωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία, ακολουθώντας, ταυτόχρονα. τις πτωτικές τάσεις που καταγράφονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το τελευτίο αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως ως προς τις πολιτικές προστατευτισμού που διαμορφώνονται. Παράλληλα, η εύθραυστη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μετά την έξοδό της από την ΕΕ, εντείνουν τον προβληματισμό για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές αγαθών το επόμενο διάστημα, αν και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 οι γενικές τάσεις παραμένουν θετικές. Αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, αντανακλώντας την αισιοδοξία των νοικοκυριών για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασής τους, αλλά και της γενικότερης πορείας της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο όγκος των πωλήσεων λιανικής εξακολο'υθησε να κινείται ανοδικά τον περασμένο Ιούλιο.

Τέλος, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, τον Αύγουστο και για έβδομο διαδοχικό μήνα (διαμορφώθηκαν στα +764 εκατ. ευρώ) εντείνει τις ενδείξεις βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αν και ο τομέας της τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένει υποτονικός.