Η Υπερθέρμανση της Γης Αυξάνει τις Πιθανότητες Καταστροφών από Πυρκαγιές στην Μεσόγειο

Η Υπερθέρμανση της Γης Αυξάνει τις Πιθανότητες Καταστροφών από Πυρκαγιές στην Μεσόγειο
energia.gr
Παρ, 5 Οκτωβρίου 2018 - 16:50

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, αναμένεται ότι θα πολλαπλασιάσει τις καμμένες εκτάσεις, λόγω πυρκαγιών, στη λεκάνη της Μεσογείου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε νέα μελέτη την οποία εκπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με τη συνεργασία συναδέλφων τους από ορισμένα άλλα ερευνητικά ιδρύματα. 

Ωστόσο, οι συνέπειες αυτές θα μπορούσαν να μετριασθούν με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της υπερθέρμανσης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση των καμμένων εκτάσεων.

«Για να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, συνδυάσαμε τις περιφερειακές προβλέψεις για το κλίμα με διάφορα εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις καμένες εκτάσεις από τις θερινές πυρκαγιές με τους βασικούς κλιματολογικούς παράγοντες», σημειώνει ο Μάρκο Τούρκο, επικεφαλής της μελέτης. «Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη δήλωση της συμφωνίας του Παρισίου του 2015, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Οι περίοδοι πυρκαγιών, το 2017 και το 2018, ήταν ασυνήθιστα έντονες σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, καθώς παρατηρήθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Σουηδία, που συνδέονται με ξηρασία και κύματα καύσωνα. Αυτές οι πυρκαγιές προκάλεσαν οικονομικές και οικολογικές καταστροφές, αλλά πάνω από όλα, κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο Τούρκο και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια σειρά τοπικών κλιματικών μοντέλων για να προβλέψουν τις καμένες περιοχές στη Μεσογειακή Ευρώπη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβληθεί η σχέση κλίματος, βλάστησης και φωτιάς, υπό διαφορετικά σενάρια, λόγω παραγόντων όπως η ξηρασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, οι καμμένες περιοχές θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με μια μηδενική μελλοντική αύξηση. Εάν η υπερθέρμανση αγγίξει τους 3 βαθμούς Κελσίου, τότε οι εν λόγω εκτάσεις θα αυξηθούν κατά 100%.

«Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την αύξηση της κοινωνικής έκθεσης σε μεγάλες πυρκαγιές, τα τελευταία χρόνια, απαιτούν την επανεξέταση των στρατηγικών διαχείρισης που ισχύουν σήμερα. Οι απλές προσπάθειες πρόληψης των πυρκαγιών δεν θα αρκέσουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ανάπτυξη μοντέλων για την αντιμετώπισής της είναι καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό των βασικών δράσεων που θα πρέπει να αναήφθούν, αναφορικά με την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων, καθώς και των συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές», κατέληξε ο κ. Τούρκο.