Αναγεννάται η Λίμνη Κάρλα- Ζωντανεύει το Κατεστραμμένο Οικολογικό Σύστημα της Θεσσαλίας

Αναγεννάται η Λίμνη Κάρλα- Ζωντανεύει το Κατεστραμμένο Οικολογικό Σύστημα της Θεσσαλίας
energia.gr
Παρ, 5 Οκτωβρίου 2018 - 17:34

Εγκαινιάστηκε, σήμερα, από την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης και το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, στα όρια των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας, που είχε αποξηρανθεί το 1962, είχε μεταβάλει ριζικά ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλία

Η κ. Κρέτσου τόνισε ότι «με το συγκεκριμένο έργο αναβιώνει και ζωντανεύει ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα, αφού η λίμνη Κάρλα θα δημιουργήσει εκ νέου την χαμένη βιοποικιλότητα στην περιοχή. Οφείλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μία μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε, ότι «τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση, όλοι οι ζωντανοί φορείς της κοινωνίας είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να πάμε σε μια νέα φάση, που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι στην ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα ζουν 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών, ενώ αρδεύονται από τα νερά της, 150.000 στρέμματα.

Με τη συγκέντρωση στη δημιουργούμενη λίμνη, των απορροών της κλειστής λεκάνης Κάρλας, εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των πεδινών περιοχών και οι συνθήκες καλής στράγγισης των εδαφών, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των εδαφών, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, της χλωρίδας και της πανίδας.

Το έργο θα συμβάλλει, επίσης, στην αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της περιοχής και στην προσέλκυση επισκεπτών, με τη δημιουργία έργων οικοτουρισμού και αναψυχής, τη δημιουργία υποδομών και ευνοϊκών συνθηκών για την πραγματοποίηση νέων, συμβατών με τη βιώσιμη ανάπτυξη, δραστηριοτήτων και απασχόλησης, αλλά στην αναμενόμενη αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, δηλαδή, χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και υψηλότερες το χειμώνα.

Το μεγάλο έργο «Επαναδημιουργία Λίμνης Κάρλας», άρχισε να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 ευρώ.