Τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με την ονομασία VLPG PLANT LTD, από τις εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και Intergaz Ltd, ενέκρινε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και πλέον ανοίγει ο δρόμος στις εταιρείες να προχωρήσουν στην υλοποίηση των στόχων που τους οδήγησαν στη συμμαχία.

Σημειώνεται ότι στη νέα εταιρεία μεταφέρονται οι δραστηριότητες της αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου και των σχετιζόμενων με αυτό εργασιών, όπως της εμφιάλωσης και συντήρησης των φιαλών υγραερίου, καθώς και της φόρτωσής του σε βυτιοφόρα των εταιρειών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προς τον σκοπό αυτό η εταιρεία Petrolina υπέβαλε μελέτη για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανέγερση και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης, εμφιάλωσης, διαχείρισης υγροποιημένου υγραερίου (LPG) και ελέγχου και συντήρησης φιαλών υγραερίου στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, επαρχία Λάρνακας, και των επιμέρους εργασιών που συνθέτουν τη συνολική διαδικασία μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής LPG στους τελικούς χρήστες. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης και βοηθητικές εγκαταστάσεις (χώρους υπηρεσιών και γραφείο).

Η δυναμικότητα της μονάδας αντιστοιχεί στην ποσότητα LPG η οποία θα διατίθεται στους τελικούς χρήστες προερχόμενη από τις αποθηκευόμενες ποσότητες στις δεξαμενές και θα είναι της τάξεως των 36.000 μετρικών τόνων (ΜΤ) ετησίως. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης παρόλα αυτά επιτρέπει την κάλυψη όλων των αναγκών σε LPG και Autogas της χώρας, που ανέρχονται στους 50.000 ΜΤ.

Η εταιρεία AEOLIKI Ltd έχει προχωρήσει στην εκπόνηση της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον κατά την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου για λογαριασμό της Petrolina. Η Μελέτη Εκτίμησης στο Περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου (ΜΕΕΠ) παρουσιάζει τα συμπεράσματα της εκτίμησης των επιπτώσεων και προσδιορίζει τα μέτρα μετριασμού που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων.

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο εντοπισμός των αναμενόμενων από το έργο θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις ανέσεις των κατοίκων και των χρηστών της περιοχής μελέτης, η διαπίστωση του βαθμού επηρεασμού, επιμέρους και συναθροιστικά, η υποβολή εισηγήσεων για λήψη μέτρων για την αποφυγή, απάμβλυνση, ελαχιστοποίηση ή, όπου είναι δυνατόν, αποκατάσταση ή αναπλήρωση των αρνητικών επιπτώσεων που θα εντοπισθούν και θα είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν.

Η δυναμικότητα της μονάδας αντιστοιχεί στην ποσότητα LPG η οποία θα διατίθεται στους τελικούς χρήστες προερχόμενη από τις αποθηκευόμενες ποσότητες στις δεξαμενές και θα είναι της τάξεως των 36.000 μετρικών τόνων (ΜΤ) ετησίως, εκ των οποίων 18.000 ΜΤ θα διατίθενται στην αγορά χύμα με βυτιοφόρα και 18.000 ΜΤ σε κυλίνδρους. Επίσης, η εγκατάσταση θα προμηθεύει την αγορά με περίπου 1.000 ΜΤ Autogas το έτος. Η ζήτηση LPG παρουσιάζει έντονη εποχικότητα με την ημερήσια παροχή προς τους τελικούς χρήστες του LPG να κυμαίνεται από 90 ΜΤ ημερησίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έως τους 200 ΜΤ αντίστοιχα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης παρόλα αυτά επιτρέπει την κάλυψη όλων των αναγκών σε LPG και Autogas της χώρας, που ανέρχονται στους 50.000 ΜΤ.

Η μονάδα θα διαθέτει σε πρώτη φάση τέσσερις οριζόντιες κυλινδρικές δεξαμενές υγραερίου, χωρητικότητας 800 ΜΤ η κάθε μία, με μελλοντική εγκατάσταση άλλων τριών ίδιας χωρητικότητας, δυο δεξαμενών υγραερίου κίνησης 110 ΜΤ εκάστη, δυο εμφιαλωτήρια (τύπου carousel) με δυνατότητα εμφιάλωσης 1.200 κυλίνδρων/ώρα για φιάλες των 10Kg, ένα εμφιαλωτήριο (inline) για τις υπόλοιπες φιάλες και ένα γεμιστήριο βυτιοφόρων οχημάτων υγραερίου χύμα τριών νησίδων. Το μεγαλύτερο βυτιοφόρο της εταιρείας είναι, με τα υπάρχοντα δεδομένα, χωρητικότητας 48 m3, ενώ οι χωρητικότητες των υπόλοιπων βυτιοφόρων κυμαίνονται από 12-18 m3.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητο κτήριο διαστάσεων 16,5 m x 31,0 m για τη συντήρηση φιαλών, στο οποίο θα λειτουργεί συνεργείο επανελέγχου φιαλών με προδιαγραφές που καλύπτουν τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας.

Για λόγους ασφαλείας αλλά και προστασίας των δεξαμενών από ενδεχόμενη διάβρωση λόγω ύπαρξης υγρασίας στον περιβάλλοντα αυτών χώρο, θα διαμορφωθεί ένας πλήρως διακριτός χώρος όπου θα εγκατασταθούν οι εννέα δεξαμενές LPG συνολικής χωρητικότητας 14.500 m3. Ο εν λόγω χώρος θα έχει έκταση περίπου 6.100 m2 και θα οριοθετηθεί μέσω της κατασκευής τοίχου αντιστήριξης ο οποίος θα αναπτυχθεί καθ' όλη την περίμετρο του χώρου. Ο συγκεκριμένος χώρος θα φιλοξενεί επίσης όλα τα συμπληρωματικά συστήματα ελέγχου και εξυπηρέτησης της συστοιχίας των δεξαμενών (αντλίες, μετρητικά όργανα κτλ.).

Ο χώρος όπου θα εγκατασταθούν οι δεξαμενές θα διαμορφωθεί περαιτέρω μέσω της πλήρωσης του κενού μεταξύ των δεξαμενών και του τοίχου αντιστήριξης με ειδικού τύπου άμμο (sweet sand), ενώ η επιφάνεια της άμμου που θα σχηματιστεί θα καλυφθεί πλήρως με φυσικό χώμα.

Όλες οι επιφάνειες του τοίχου αντιστήριξης (πλάγια τοιχώματα και δάπεδο) θα καλυφθούν με υδρομονωτικό υλικό. Για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προστασίας των δεξαμενών από την υγρασία θα δημιουργηθεί κανάλι αποστράγγισης νερού στο κάτω μέρος των δεξαμενών.

 

Συσσωρευτικές επιπτώσεις

Η εγκατάσταση του υπό μελέτη έργου, μαζί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (π.χ. Τσιμεντοποιία Βασιλικού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών Petrolina (Holdings) Public Ltd., VTTV) και τις πιθανές μελλοντικές δραστηριότητες (π.χ. σταθμός αποθήκευσης πετρελαιοειδών ΚΟΔΑΠ, μονάδα αποθήκευσης της ΕΚΟ, επέκταση του σταθμού αποθήκευσης της PETROLINA) στην άμεση περιοχή του έργου, δεν αναμένεται να έχει σημαντικές σωρευτικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικές πτυχές, όπως για παράδειγμα η ποιότητα της ατμόσφαιρας από διασπορά αέριων ρύπων, που να δικαιολογούν πρόσθετα μέτρα μετριασμού.

 

Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην ασφάλεια

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση της κατασκευής και τη λειτουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης, εμφιάλωσης, διαχείρισης υγροποιημένου υγραερίου (LPG) και συντήρησης φιαλών υγραερίου, εξαρτάται μεταξύ άλλων, από το μέγεθος και τη θέση των κατασκευαστικών έργων και αντίστοιχα το μέγεθος των διαφόρων μορφών όχλησης που ενδεχομένως προκύπτουν κατά τη λειτουργία της μονάδας.

Η μονάδα εγκατάστασης αποθήκευσης, εμφιάλωσης, διαχείρισης υγροποιημένου υγραερίου (LPG) και συντήρησης φιαλών υγραερίου αναμένεται να έχει μια σειρά από κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που συνδέονται με τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του. Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής σχετίζονται κυρίως με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη φάση λειτουργίας του έργου. Η περίπτωση αυτή βέβαια κρίνεται απίθανη καθώς θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία του έργου.

Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται να δίδεται στη διαχείριση του LPG, καθώς εκτεταμένα ατυχήματα που ενδεχομένως προκύψουν έχουν συνήθως αρνητικές επιπτώσεις μεγάλης έντασης και έκτασης.

Συγκεκριμένα, ο κυριότερος κίνδυνος που υφίσταται είναι η έκρηξη που προκαλείται κατά κύριο λόγο μέσω πυρκαγιάς η οποία μαίνεται πέριξ των δεξαμενών αποθήκευσης LPG ή δημιουργία ρωγμών-οπών στο κέλυφος των δεξαμενών.

Δεδομένης της πολύ μικρής πιθανότητας ατυχήματος, εφόσον θα ληφθούν όλα εκείνα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία του έργου, και της ύπαρξης Ζώνης πλάτους 400 μέτρων περιμετρικά των Ζωνών αποθήκευσης πετρελαιοειδών και των βιομηχανιών βασιζόμενων στο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα επηρεαστούν εγκαταστάσεις και κατοικημένες περιοχές πέραν της Ζώνης Ασφαλείας των 400 μέτρων.

 

(philenews.com)