Υποχώρηση σημείωσε το Σεπτέμβριο o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας – όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη - και διαμορφώνεται στις 101,3 μονάδες, (από 105,3 τον Ιούλιο), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

«Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά. Πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικά μήνα που η χώρα κινείται εκτός προγράμματος στήριξης, εξέλιξη που βεβαίως έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά συνδέεται με συγκεκριμένες και απτές αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συμβατή με την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ», σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 104,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Αύγουστο, με την πτώση να οφείλεται στα ζητήματα προστατευτισμού και επιβολής δασμών, τα οποία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αναδιάταξης του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

«Πρόκειται για μια αρκετά ρευστή περίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Άλλωστε, οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς αυτές (σ.σ. εξαγωγές) των βιομηχανικών προϊόντων κινήθηκαν τον Ιούλιο ανοδικά κατά 19,5%.

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το δείκτη όμως, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους .

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινήθηκε χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Ιούλιο (στη -1 από +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι ενός 11% (από 6%) που αναμένει κάμψη της.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +9 (από +4) μονάδες, με το 84% (από 81%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, οι τρέχουσες παραγγελίες ανέκαμψαν, καθώς ο δείκτης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις -8 (από -10 τον Ιούλιο) μονάδες, με το 17% (από 22%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% (από 12%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, τέλος, το ισοζύγιο αυξήθηκε στις +11 (από +4) μονάδες, με το 14% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 3% (από 12%) να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.