Το ενδεχόμενο μετάθεσης στις αρχές του 2019 της διεξαγωγής του επόμενου γύρου διαγωνισμών για τη στήριξη νέων έργων ΑΠΕ εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι δεδομένο ότι η προκήρυξη των διαγωνισμών θα γίνει εντός της τρέχουσας χρονιάς

Ωστόσο, με δεδομένο πως η «δεξαμενή» υποψήφιων μονάδων είναι σχετικά περιορισμένη, η Αρχή διερευνά την πιθανότητα να ορίσει την πραγματοποίηση των επόμενων δημοπρασιών στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αντί για το τέλος του 2018, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και επομένως μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Διαθέσιμη ισχύς

Παράλληλα, υπό εξέταση από τη ΡΑΕ είναι το ενδεχόμενο να γίνει πιο «εμπροσθοβαρής» η εκχώρηση της διαθέσιμης ισχύος. Κάτι που θα σήμαινε πως στους επόμενους διαγωνισμούς δεν θα διατεθούν μόνο 317 MW (μεγαβάτ) για νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, δηλαδή το υπόλοιπο ισχύος από τα 600 MW που προβλέπεται να δημοπρατηθούν το 2018, και η οποία απέμεινε μετά την κατακύρωση έργων συνολικής ισχύος 283 MW στον πρώτο «γύρο» δημοπρασιών.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του πρώτου «γύρου», που διεξήχθη στις 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν 3 μειοδοτικοί διαγωνισμοί, ειδικοί ανά τεχνολογία. Έτσι, η μία δημοπρασία αφορούσε «μικρά» φωτοβολταϊκά πάρκα (εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW), η δεύτερη «μεγάλα» φωτοβολταϊκά (από 1 έως 20 MW) και η τρίτη αιολικά πάρκα (ισχύος από 3 έως 50 MW). Οι επόμενοι διαγωνισμοί θα είναι και πάλι ειδικοί ανά τεχνολογία, με τα υποψήφια έργα επιμερισμένα στις ίδιες τρεις κατηγορίες.

Οι τιμές εκκίνησης

Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές, η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει σε γνωμοδότηση για την τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των τιμών εκκίνησης, ώστε να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Έτσι, αντί για την υψηλότερη προσφορά που προκρίθηκε στον αντίστοιχο προηγούμενο «γύρο», μειωμένη κατά 1%, η γνωμοδότηση προβλέπει πως η «αφετηρία» των προσφορών σε κάθε δημοπρασία θα προκύπτει από τον μέσο όρο της τιμής εκκίνησης του προηγούμενου διαγωνισμού και της μεσοσταθμικής τιμής των προσφορών που κατοχυρώθηκαν σε αυτόν.

(πηγή: naftemporiki.gr)