Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας αποκλειστικά στα "Νέα Σαββατοκύριακο", επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμμείνουν στις θέσεις η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές και χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών την καλύτερη δυνατή

Η "μακεδονική" ταυτότητα και οι παραχωρήσεις

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων και επεσήμανε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει τη "μακεδονική" ταυτότητα των Σκοπίων, που, όπως είπε, είναι διαφορετική από την "ελληνική".

Συγκεκριμένα, για τις παραχωρήσεις που έκαναν τα Σκόπια στη συμφωνία ο Ζάεφ είπε: "Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας".

Ακόμη, αποκαλύπτει ότι στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές "φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας".

Το μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, όταν του ζητήθηκε να στείλει το δικό του μήνυμα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: "Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μία χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μία χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον".

Για τη συνάντηση με τη Μ. Σπυράκη

Τέλος, για τη συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη, είπε:  "Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες".

(από www.capital.gr)