Ηνωμένο Βασίλειο: Προβλήματα για το Διασυνοριακές Συναλλαγές Ηλεκτρισμού "Βλέπει" η Κυβέρνηση Αν Υπάρξει Brexit Χωρίς Συμφωνία με την ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο: Προβλήματα για το Διασυνοριακές Συναλλαγές Ηλεκτρισμού Βλέπει η Κυβέρνηση Αν Υπάρξει Brexit Χωρίς Συμφωνία με την ΕΕ
energia.gr
Δευ, 15 Οκτωβρίου 2018 - 07:52

Μπορεί, όπως μετέδωσε το Reuters το βράδυ της Κυριακής, να διεκόπησαν προσωρινά οι συνομιλίες για το Brexit ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, εν αναμονή της έκβασης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα της εβδομάδας, ωστόσο, μία έξοδος της Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη χωρίς συμφωνία με τα κοινοτικά όργανα αναμένεται να προκαλέσει μόνιμα και σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το εξωτερικό

Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανακοίνωσή της για το Brexit, στις 12 Οκτωβρίου (βλ. εδώ), η χώρα θα εγκαταλείψει την Εσωτερική Αγορά Ενέργειας (IEM) αν δεν υπάρξει συμφωνία σχετικά με την έξοδο της από την ΕΕ, με συνέπεια οι διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρισμού να είναι "λιγότερο αποτελεσματικό".

Ειδικότερα, το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα διέπεται πλέον από το βρετανικό δίκαιο και οι βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέους κανόνες πρόσβασης. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση Μέι, δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή της εθνικής διαδικασίας έγκρισης ή των απαιτήσεων για κανόνες πρόσβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο θα υπάρξει σημαντικός σκεπτικισμός για το αν όλοι οι εμπλεκόμενοι ρυθμιστές - σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία,  Ιρλανδία και Βέλγιο - θα μπορούσαν να φτάσουν εγκαίρως σε συμφωνία . Έτσι, σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας το Brexit, θα υπήρχε μία μέγιστη προθεσμία πέντε μηνών για τη σύναψη συμφωνιών, καθώς η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ ως την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019.

Αν και, όπως υπενθυμίζει η ιστοσελίδα ενεργειακής οικονομικής ενημέρωσης Argus Media, σε ανάλυσή της, οι  διασυνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες επρόκειτο να λειτουργήσουν με βάση το σύστημα διαχείρισης διασυνοριακών ενδοημερήσιων συναλλαγών (και φυσικών ροών) ηλεκτρικής ενέργειας, το αποκαλούμενο XBID Solution, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ωστόσο, ένα Brexit χωρίς συμφωνία καθιστά την ενεργοποίηση της σύνδεσης αυτής όλο και πιο απίθανη.

Η έμμεση κατανομή της διασυνοριακής δυναμικότητας - η οποία θεωρείται πιο αποτελεσματική - φαίνεται δύσκολη να εφαρμοστεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει εκτός της IEM. Το Argus Media επικαλείται το παράδειγμα της Ελβετίας, η οποία δεν είναι μέλος του IEM και διενεργεί εμφανείς συναλλαγές δυναμικότητας στα σύνορά της. Επίσης, υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία για την ένταξη της Ελβετίας στην IEM, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ρύθμισης της ηλεκτρικής ενέργειας, διεκόπησαν μετά τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα το 2013, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν υπέρ του τερματισμού του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Traders (Efet) είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η απομόνωση της Ελβετίας από την IEM θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκαλώντας ένα εμπόδιο στην είσοδο σε αυτήν. Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τη βέλτιστη αντιστάθμιση των μακροπρόθεσμων θέσεων σε περίπτωση που περιοριστεί η διασυνοριακή δυναμικότητα.

Επίσης, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγραφούν σε κάποια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές εντός της ΕΕ ή του IEM και να συμμετέχουν στην παρακολούθηση της αγοράς της ΕΕ βάσει του Κανονισμού REMIT. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να τηρεί τον ισχύοντα Κανονισμό REMIT που διέπει τους κανόνες περί διαφάνειας και ακεραιότητας της αγοράς ως μέρος της εσωτερικής ρυθμιστικής του νομοθεσίας. Αυτό, όπως παρατηρεί το Argus, πιθανό να αποδειχθεί σημαντική επιβάρυνση για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εμπορικές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν "παρακλάδια" διεθνών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν.

Αλλά και οι κώδικες της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αλλάξουν, όπως επίσης και ορισμένες πτυχές της αδειοδότησης, με την ρυθμιστική αρχή της χώρας, την Ofgem, να διαχειρίζεται αυτή τη διαδικασία.