Σε γνωμοδότηση που δίνει τη δυνατότητα για πιο εμπροσθοβαρή δημοπράτηση ισχύος στους διαγωνισμούς ΑΠΕ, σε σχέση με την κατανομή ανά έτος που προέβλεπε η υπουργική απόφαση θέσπισης των διαγωνιστικών διαδικασιών, προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια κάθε ανταγωνιστικής διαδικασίας, θα μπορεί πλέον να δημοπρατηθεί έως και το 1/3 της ισχύος που προβλέπεται να δημοπρατηθεί την επόμενη χρονιά.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση την υπουργική απόφαση, από το 2018 και έως το 2020, προβλέπεται η δημοπράτηση σε ετήσια βάση 300 MWφωτοβολταϊκών έργων και 300 MW αιολικών μονάδων (μέσα από διαγωνισμούς ειδικούς ανά τεχνολογία). Επίσης, για το 2018 και το 2019 προγραμματίζεται η διάθεση επιπλέον 400 MW, μέσα από τεχνολογικά ουδέτερους διαγωνισμούς (δηλαδή για φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες μεγαλύτερης ισχύος καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης). Ωστόσο, με βάση τη νέα γνωμοδότηση της Αρχής, κάθε χρονιά θα μπορούν πλέον να προκηρυχθούν έργα περισσότερης συνολικής ισχύος, «μεταφέροντας» MW από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, με βάση την αρχική κατανομή, ήδη από τον επόμενο δεύτερο «γύρο» διαγωνισμών ειδικών ανά τεχνολογία για το 2018, τα υποψήφια προς συμμετοχή έργα ξεπερνούν κατά πολύ την ισχύ που μπορεί να διαθέτει και η οποία είναι ουσιαστικά όση απέμεινε από τις πρώτες δημοπρασίες του περασμένου Ιουλίου. Έτσι, τη στιγμή που η εναπομείνασα προς δημοπράτηση ισχύς για το τρέχον έτος είναι για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις 194MW και για τα αιολικά 129,075 MW, τα ώριμα αδειοδοτικώς έργα ανέρχονται σε 214 και 550 MW αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σκοπός της πιο εμπροσθοβαρούς δημοπράτησης της προβλεπόμενης ισχύος είναι η επίτευξη των στόχων ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Συνεπώς, είναι καθοριστική η δημοπράτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ώριμων έργων ΑΠΕ στις επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες.

(πηγή:naftemporiki.gr)