Συνάντηση με αντικείμενο τις βελτιωτικές αναπλάσεις στις μεγάλες πόλεις είχαν σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συζητήθηκε η επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα ανασχεδιασμού και αστικών αναπλάσεων, μέσω τολμηρών παρεμβάσεων, στα τμήματα των πόλεων που γηράσκουν.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του υπουργείου είναι να επανασχεδιαστούν οι περιοχές των πόλεων και κυρίως των μεγάλων πόλεων, οι οποίες υποβαθμίζονται και ερημώνουν, ενώ επιπλέον κτίρια που «φιλοξενούν» δεν έχουν την απαιτούμενη αντοχή, καθώς έχουν κτιστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό και η αντοχή του οπλισμένου σκυροδέματος μειώνεται μετά τα 40 - 50 χρόνια ζωής.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, πάντως, επιχειρείται η αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων, η βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου ανά κάτοικο, με δυναμικές παρεμβάσεις ακόμη και με δυνατότητα κατεδάφισης μέρους ή ολόκληρων προβληματικών οικοδομικών τετραγώνων, ώστε οι πόλεις να γίνουν ανθρώπινες, να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που γίνονται όλο και πιο συχνά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης άλλα βασικά σημεία και στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου, όπως η αισθητική αναβάθμιση στις γειτονιές.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία και στη σχετική επιτροπή θα συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου Αθηναίων. Ο κ. Δημαράς από την πλευρά του τόνισε τη βούληση του υπουργείου για γρήγορη υλοποίηση των παρεμβάσεων.