Αναβολή Ενός Μηνός για τον εν Εξελίξει Διαγωνισμό Πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ

Αναβολή Ενός Μηνός για τον εν Εξελίξει Διαγωνισμό Πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ
energia.gr
Τρι, 23 Οκτωβρίου 2018 - 15:54

Η παράταση των τεσσάρων εβδομάδων κρίθηκε αναγκαία ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδυτών. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του ΥΠΕΝ, στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, η Επιτροπή θα έχει εγκρίνει και τα ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υποβολή αξιόπιστων προσφορών

Εν τω μεταξύ, πολλαπλά οφέλη αναμένεται να αποφέρει για την ΔΕΗ και ευρύτερα για την αγορά ηλεκτρισμού, η κατάργηση δύο χρεώσεων που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που προανήγγειλε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Ειδικού Τέλους λιγνίτη. Οι εν λόγω χρεώσεις επιβλήθηκαν προκειμένου να εξισορροπηθεί ο ελλειμματικός, στο παρελθόν, Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δίχως να αυξηθεί το ειδικό τέλος που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές για την αποζημίωση του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ. Το Ειδικό Τέλος Λιγνίτη είχε επιβληθεί το 2012, ενώ η ΠΧΕΦΕΛ ισχύει από τον Οκτώβριο του 2016. Η κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ αποφασίζεται δύο χρόνια νωρίτερα από ότι προβλέπει η τελευταία συμφωνία με τους δανειστές, που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. 

Με την κατάργηση των δυο χρεώσεων η κυβέρνηση αφαιρεί ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, κυρίως από τη ΔΕΗ, η οποία, λόγω του υψηλού μεριδίου που ελέγχει στην αγορά κατέβαλλε, αναγκαστικά, το υψηλότερο ποσοστό της χρέωσης, αλλά και από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (Μυτιληναίος, Ήρων και Elpedison αλλά και οι μικρότερες εταιρίες) , οι οποίοι θα εξασφαλίσουν περιθώρια της τάξεως των 7 - 8 ευρώ ανά MWh ώστε να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.

Σημειωτέον ότι η χρέωση προμηθευτή, από την έναρξη ισχύος της έως και τα τέλη του περασμένου έτους, είχε επιβαρύνει τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ένα ποσό της τάξης των περίπου 420 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 370 εκατ. αφορούσαν στη ΔΕΗ. Η διοίκηση της Επιχείρηση υποστήριξε πως το πρώτο εξάμηνο του 2018, η χρέωση προμηθευτή την επιβάρυνε με 108,2 εκατ. ευρώ. 

Η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ αποσκοπεί, όμως και σε έναν ακόμη στόχο. Αφαιρεί σημαντικό βάρος από τη ΔΕΗ και αμβλύνει τις έντονες πιέσεις που υπόκειται, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του δι0οξειδίου του άνθρακα. Με αυτή τη λύση αποτρέπεται, παράλληλα,, η –σχεδόν- προαναγγελθείσα αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Ο κ. Σταθάκης, εκτιμά, πώς οι πρωτοβουλίες αυτές θα εξοικονομήσουν για την ΔΕΗ, τουλάχιστον 200 μέχρι 250 εκατ. ευρώ, έως το 2020.