Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καλώντας τη Ρώμη να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση εντός των προσεχών τριών εβδομάδων

Είναι η πρώτη φορά από το 2013, όταν η Κομισιόν απέκτησε ενισχυμένες αρμοδιότητες επί των εθνικών προϋπολογισμών, που απορρίπτεται το σχέδιο προϋπολογισμού οιουδήποτε κράτους - μέλους.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα ακολουθήσει εντατικός διάλογος τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση της Ιταλίας. «Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ρώμης», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε από τις Βρυξέλλες, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ότι οι διευκρινίσεις της Ιταλίας για το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν ήταν πειστικές.

Καταλόγισε, δε, στη Ρώμη το ότι καταστρατηγεί ανοιχτά και συνειδητά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Ε.Ε. βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τους κοινούς κανόνες. «Αν η εμπιστοσύνη διαβρωθεί, όλοι θα υποφέρουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι η εμπειρία δείχνει πως τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη δεν φέρνουν διαρκή ανάπτυξη και καθιστούν ευάλωτη την οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι η απόφαση της Κομισιόν δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού αποκλίνει σαφώς και σκοπίμως από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ρώμη, τον περασμένο Ιούλιο.

«Ωστόσο, η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.