Την Εξαίρεσή της από τις Αμερικανικές Κυρώσεις Κατά του Ιράν Ζήτησε η Τουρκία

Την Εξαίρεσή της από τις Αμερικανικές Κυρώσεις Κατά του Ιράν Ζήτησε η Τουρκία
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 13:35

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαιρέσουν τη χώρα του από τις κυρώσεις που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο εναντίον των χωρών που έχουν συναλλαγές με το Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu

«Διαβιβάσαμε τα αιτήματά μας να εξαιρεθούμε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αξιωματούχοι από την τουρκική εταιρεία διύλισης αργού Tupras επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ «για να εξηγήσουν για ποιο λόγο η Τουρκία πρέπει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν».

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός δε διευκρίνισε πότε οι αξιωματούχοι είχαν αυτή τη συνομιλία και με ποιον.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον Μάιο και άρχισαν να επαναφέρουν σε ισχύ κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης στις αρχές Αυγούστου, με έναν νέο γύρο εναντίον του οικονομικού και ενεργειακού τομέα του Ιράν να αναμένεται να ακολουθήσει στις 4 Νοεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε «τις μονομερείς» αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν και για την πυρηνική συμφωνία, οι οποίες εκτίμησε ότι «βλάπτουν την αξιοπιστία» των ΗΠΑ.

«Πρέπει να συμβουλεύεσαι τις χώρες της περιοχής προτού λάβεις (μονομερή) μέτρα. Πρέπει να συμβουλεύεσαι χώρες που έχουν εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν», τόνισε.

Το Ιράν ήταν η πηγή του μεγαλύτερου μέρους του αργού που εισήγαγε η Τουρκία το 2017. Οι εισαγωγές ιρανικού αργού στην Τουρκία ανήλθαν το 2017 σε 11,5 εκατ. τόνους, έναντι 6,9 εκατ. τόνων που εισήχθησαν το 2016, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας EPDK.