Ο Τραμπ Χαρακτηρίζει ως Απόλυτο Φιάσκο τους Χειρισμούς της Σ. Αραβίας στην Υπόθεση Κασόγκι και Ανακαλεί τις Βίζες των "Υπευθύνων"

Ο Τραμπ Χαρακτηρίζει ως Απόλυτο Φιάσκο τους Χειρισμούς της Σ. Αραβίας στην Υπόθεση Κασόγκι και Ανακαλεί τις Βίζες των Υπευθύνων
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 17:40

Ως «απόλυτο φιάσκο» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την προσπάθεια που κατέβαλε κατόπιν, η Σαουδική Αραβία για να τον συγκαλύψει

«Δεν έπρεπε να γίνει ποτέ η εκτέλεση ή η συγκάλυψη, επειδή δεν έπρεπε να γίνει ποτέ αυτό. Θα έλεγα ότι ήταν ένα απόλυτο φιάσκο από την πρώτη μέρα», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε, ως πρώτο μέτρο, να ανακαλέσει τις βίζες 21 Σαουδαράβων τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τον φόνο του Κασόγκι, ενώ προετοιμάζεται για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ταυτοποιήσει Σαουδάραβες αξιωματούχους οι οποίοι θεωρεί ότι φέρουν ευθύνη για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και αναλαμβάνουν δράση, ανακαλώντας, σε πρώτη φάση, τις βίζες που τους είχαν χορηγηθεί, ενώ εξετάζει την επιβολή περαιτέρω μέτρων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα εργάζονται «στις υπηρεσίες πληροφοριών, στο παλάτι, στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία της Σαουδικής Αραβίας που πιστεύουμε ότι ενέχονται στον θάνατο του Κασόγκι», διευκρίνησε ο κ. Πομπέο.

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που θα επιβάλλουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Καθιστούμε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το είδος των ανηλεών ενεργειών όπως αυτές που έγιναν για να φιμωθεί ο Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος, διά της βίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επιβεβαίωνε ότι ανακαλούνται οι άδειες εισόδου που είχαν εκδοθεί για 21 υπηκόους του σουνιτικού βασιλείου.