Οι Πιέσεις Τραμπ Απέδωσαν: Η Μέρκελ Έτοιμη να Συμφωνήσει σε Προμήθεια Αμερικανικού LNG

Οι Πιέσεις Τραμπ Απέδωσαν: Η Μέρκελ Έτοιμη να Συμφωνήσει σε Προμήθεια Αμερικανικού LNG
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 18:42

Νέα δεδομένα φαίνεται ότι προκύπτουν στο παγκόσμιο ενεργειακό πεδίο, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να συγκατάνευσε υπέρ της συγχρηματοδότησης της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στα βόρεια της χώρας. H γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη αγορά 

ενέργειας της Ευρώπης και η σχέση της με την Ρωσία έχει επικριθεί ιδιαίτερα, καθώς στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το έργο της συγχρηματοδότησης αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκούσε ισχυρές πιέσεις προς την Ευρώπη, για να προτιμήσει την αγορά μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικού LNG. 

Οι νέες εξελίξεις φέρνουν ανατροπή του ενεργειακού σκηνικού, αφού, σύμφωνα με το αμερικανικό φύλλο, θα αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει τις δυτικές χώρες που συμμετέχουν στην επένδυση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, με το αιτιολογικό ότι «υπονομεύεται η συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, δίνοντας στη Ρωσία άλλο ένα εργαλείο για τον πολιτικό καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ουκρανίας. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έργο διχάζει την Ευρώπη και το αξιοποιεί προς όφελός της».

Οι δυτικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στον αγωγό Nord Stream 2 είναι, οι γερμανικές Wintershall και Uniper, η αυστριακή ÖMV, η αγγλοολλανδική Shell και η γαλλική Engie.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κρίνει, πλέον, τη συγκεκριμένη επιλογή ως "στρατηγικής σημασίας" και όχι ως "ήττα", όπως τη χαρακτήρισε μερίδα πολιτικκών αναλυτών.