Μήνυση κατά της Exxon Mobil κατέθεσε η πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τον πετρελαϊκό κολοσσό ότι παραπλανά τους επενδυτές για τις προκλήσεις που δημιουργούνται για τις δραστηριότητές της, από τους νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», Η μήνυση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν και σε αυτήν αναφέρεται ότι επί χρόνια η Exxon έλεγε στους επενδυτές πως έχει επαρκώς υπολογίσει το κόστος από το προωθούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο (γνωστό ως proxy cost) για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρωπου στις αποφάσεις για το σχεδιασμό και τις επενδύσεις της. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει η πολιτεία της Νέας Υόρκης, η Exxon υπολόγιζε εξαιρετικά χαμηλό ή και μηδενικό proxy cost.

«Η Exxon δημιούργησε ένα προσωπείο για να εξαπατήσει τους επενδυτές στο να πιστέψουν ότι η εταιρεία διαχειριζόταν τους κινδύνους από το πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή, όταν στην πραγματικότητα συστημικά το υποεκτιμούσε ή το αγνοούσε, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζε στις δημόσιες παρουσιάσεις της», δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μπάρμπαρα Άντεργουντ.

Το εισαγγελικό γραφείο της Νέας Υόρκης άνοιξε τη σχετική έρευνα το 2015 και έχει εξετάσει έγγραφα άνω των 3 εκατομμυρίων σελίδων.