Η Παγκόσμια Τράπεζα στη Μάχη για την Απανθρακοποίηση: Παύει να Χρηματοδοτεί Τράπεζες που Επενδύουν στον Άνθρακα

Η Παγκόσμια Τράπεζα στη Μάχη για την Απανθρακοποίηση: Παύει να Χρηματοδοτεί Τράπεζες που Επενδύουν στον Άνθρακα
energia.gr
Πεμ, 25 Οκτωβρίου 2018 - 16:00

Οι εμπορικές τράπεζες που επενδύουν βαρέως σε άνθρακα, κινδυνεύουν να απωλέσουν τις χρηματοδοτήσεις που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία, που ανήκει στο ίδρυμα, ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει ενεργά, πελάτες που θα δεσμεύονται να απομακρυνθούν από τις επενδύσεις σε άνθρακα

Όποιος πελάτης εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένος στις παλαιές τακτικές, θα υποχρεούται να δημοσιοποιεί την αξία των μεριδίων που κατέχει. Η νέα στρατηγική ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της Π.Τ., Φιλίπ Λε Ουερού, στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των μελών της, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Πιστεύω ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και τα άλλα ιδρύματα που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη, πρέπει να παρουσιάσουν, επειγόντως, νέες ιδέες για την προστασία του πλανήτη μας», έγραψε στο σχετικό άρθρο του ο Λε Ουερού. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε τολμηροί», πρόσθεσε.

Η τράπεζα απέκλεισε τις νέες άμεσες επενδύσεις σε έργα άνθρακα το 2013. Η τελευταία εξαίρεση από τον κανόνα αυτό, δηλαδή, ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο, τελεί ήδη υπό αναθεώρηση.

Ωστόσο, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συνέχισε να υποστηρίζει έμμεσα τον άνθρακα, μέσω δανεισμού σε άλλες τράπεζες και παρεμφερών οργανισμών. Για παράδειγμα, η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία παρείχε 563 εκατομμύρια δολάρια σε δύο εμπορικές τράπεζες στις Φιλιππίνες, οι οποίες με τη σειρά τους επένδυσαν 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα άνθρακα, την τελευταία πενταετία.

Ο κ. Λε Ουερού αναγνώρισε την κριτική που ασκείται και δήλωσε ότι οι πολιτικές έχουν αλλάξει από το 2016, με στόχο να μειωθούν σημαντικά τα κεφάλαια που διοχετεύονται νσε έργα άνθρακα.