Όπως αναμενόταν ευρέως, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, στη σημερινή συνεδρίασή της δίχως να παραλείψει, όμως, να προειδοποιήσει ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών

«Αν και η πιο αδύναμη εσωτερική ζήτηση θα αμβλύνει εν μέρει την άνοδο του πληθωρισμού, οι κίνδυνοι για τις τιμές παραμένουν ανοδικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, με την οποία δηλώνει την απόφαση να διατηρήσει σταθερή την πολιτική της.

Η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες  από τις αρχές του έτους, αλλά και της βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, μετά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Εξακολουθεί ωστόσο να καταγράφει απώλειες 34% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του έτους, γεγονός που «τρώει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ασκεί πιέσεις σε επιχειρήσεις, που έχουν δανειστεί σε αμερικανικό νόμισμα.  

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας αυτοχαρακτηριστεί ως ο «εχθρός των επιτοκίων», θα επιθυμούσε ασφαλώς μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι ειδικοί αναλυτές πιστεύουν, όμως, ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν πάνω από τα υφιστάμενα επίπεδα του 24%, προκειμένου να ανασχέσουν τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά 15ετίας. Η τουρκική κεντρική τράπεζα εκτιμάται πως θα τηρήσει, βραχυπρόθεσμα, στάση αναμονής.