Εξανεμίστηκαν οι φιλοδοξίες της Siemens να εξασφαλίσει τη μεγάλη σύμβαση με το Ιράκ για την ανακατασκευή του κατεστραμμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 11 γιγαβάτ, αναφέρουν με δημοσιεύμά τους, οι Financial Times. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης, η σύμβαση βαίνει να παραχωρηθεί στην πλευρά της General Electric

Το ύψος της συμφωνίας με τη Siemens είχε υπολογιστεί μεταξύ 8 και 13 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό, το Ιράκ θα αποκτούσε εξοπλισμό και υποδομές για την παραγωγή 11 γιγαβάτ. Η συμφωνία προέβλεπε, ακόμη, την ένταξη πολυάριθμων μικρότερης κλίμακας έργων, όπως ανέφερε η γερμανική Handlesblatt. Ανταγωνιστής της Siemens ήταν η αμερικανική General Electric. Όταν η διαδικασία επιλογής του τελικού επενδυτή έφθανε στο τέλος της, τότε επενέβη η Ουάσιγκτον προς όφελος της δεύτερης, με την υποσημείωση προς την ιρακινή κυβέρνηση πως, από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, έως σήμερα επτά χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που ο βραχίονας ενέργειας της General Electric αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς την τελευταία διετία εμφανίζει κάμψη της κερδοφορίας του, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου είχε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε απομείωση περιουσιακών στοιχείων του, μέχρι 23 δισ. δολαρίων, το τρίτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε. Αντιθέτως, η Siemens, που είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Βερολίνου, υπέστη μια σοβαρή ήττα. Ο γερμανικός κολοσσός προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες, χαρτογραφώντας τις υποδομές που χρειαζόταν το Ιράκ, ώστε να επαναφέρει σε λειτουργία το τεράστιο δίκτυο ηλεκτροδότησής της χώρας. Για το σκοπό αυτό είχε επισκεφθεί την Βαγδάτη, τον Σεπτέμβριο, ο Τζόε Κέζερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens για συνομιλίες με τον υπηρεσιακό Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι. Τότε δόθηκε η εντύπωση πως η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ της Γερμανίας.

Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Κέζερ έγραψε στο τοίτερ: «Εχουμε δώσει μία υπόσχεση στον λαό του Ιράκ και δεν θα τους διαψεύσουμε». Η υλοποίηση της συμφωνίας με τη Siemens θα δημιουργούσε 60.000 θέσεις εργασίες, δίνοντας, παράλληλα και ευκαιρίες τεχνικής κατάρτισης. Θα παρείχε δε, ηλεκτρικό ρεύμα, σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, στις αρχές Οκτωβρίου, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού ζήτησε από τη Siemens να αποσυρθεί, διότι η δική της επιμονή δημιουργεί προβλήματα στη Βαγδάτη, επειδή δεχόταν ασφυκτική πίεση από πλευράς ΗΠΑ. «Η αμερικανική κυβέρνηση μας σημαδεύει με ένα πιστόλι στο κεφάλι», ανέφερε ο υψηλά ιστάμενος σύμβουλος. Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Οκτωβρίου έχει αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, ο Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, αλλά δεν έχει συγκροτήσει, ακόμα, κυβέρνηση. Ενδεχομένως, στην τελική απόφαση της Βαγδάτης να βάρυνε και το γεγονός πως χρειάζεται επισταμένως, τη βοήθεια των αμερικανών προκειμένου να συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν. Ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 35%-40% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ παράγεται με καύση ιρανικού φυσικού αερίου. «Ευελπιστώ πως η αμερικανική κυβέρνηση θα ζυγίσει τα πράγματα και θα φανεί ρεαλιστική, ώστε να μην εμποδίσει τη ροή φυσικού αερίου στο Ιράκ», τόνισε τέλος ο ειδικός σε θέματα αραβικής πολιτικής, Μάικλ Ρoύμπιν, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων.