Η στρατηγική των χωρών εντός και εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία για περιορισμό της πετρελαϊκής παραγωγής -γνωστών ως ‘OPEC+’- προς το παρόν δεν πρέπει να αναθεωρηθεί, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ.

«Σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που όλοι μαζί εφαρμόζουμε τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί τον Ιούνιο. Πρέπει να διασφαλίσουμε την αγορά, να αποκαταστήσουμε την παραγωγή του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Όπως γνωρίζετε, το Σεπτέμβριο η παραγωγή έφθασε τις 700 χιλιάδες βαρέλια, παρόλο που και εμείς και η Σαουδική Αραβία αυξήσαμε σημαντικά την παραγωγή», δήλωσε ο Νόβακ.

Οι χώρες του OPEC+ είχαν αποφασίσει από τον Ιούλιο να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου έως το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, εξαιτίας της αισθητής πτώσης της παραγωγής πετρελαίου σε μια σειρά χώρες του OPEC, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε ακόμη. Την παραγωγή πετρελαίου αυξάνουν κυρίως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Οκτώβριο του 2106 η Ρωσία παρήγαγε 11,247 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους η παράγωγή πετρελαίου κυμάνθηκε περίπου στα 11,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αριθμός που σημαίνει ότι η Ρωσία αποκατέστησε τις ποσότητες που είχε μειώσει, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο της παραγωγής που είχε πετύχει πριν τη συμφωνία με τον OPEC, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το ρωσικό πρακτορείο TASS.