Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel, ενεργώντας μέσω της Rusenergosbyt, της κοινοπραξίας μεταξύ της Enel και της ρωσικής ESN, ολοκλήρωσε την επέκταση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που είχε συνάψει με την RZhD, την εταιρεία των ρωσικών σιδηρόδρομων.

Η επέκταση περιλαμβάνει, επίσης, την παράταση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες το 2008.

«Μέσα από τους όρους αυτής της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες είναι πλέον σε θέση να προγραμματίσουν δράσεις και επενδύσεις σε μακροπρόθεσμη βάση», αναφέρει σχετική δήλωση της Rusenergosbyt.

Η Enel κατέχει το 49,5% της Rusenergosbyt, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας της Ρωσίας και το μοναδικό φορέα που τροφοδοτεί με ενέργεια το σύστημα των ρωσικών σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Enel, Francesco Starace και ο διευθύνων σύμβουλος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Oleg Belozerov, ανανέωσαν τη συμφωνία με στόχο τη διασφάλιση σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού της ρωσικής εταιρείας σιδηροδρόμων. Επίσης, ανέλαβαν τη δέσμευση να αυξήσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε όλα τα στάδια της αλυσίδας μεταφορών, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας αυτοματοποιημένα και ψηφιοποιημένα συστήματα.

Το Μάιο του 2018, η Enel υπέγραψε συμφωνία με την RZhD για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, «της πρώτης στο είδος της τεχνολογίας μπαταριών για το σιδηροδρομικό τομέα», με σκοπό την εγκατάστασή του στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, η Enel δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 2004. Η εταιρεία κατέχει το 56,4% της Enel Russia, η οποία διαθέτει τέσσερις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καθαρή εγκατεστημένη ισχύ 8,9 GW.

Τον Ιούνιο του 2017, η Enel Russia επιλέχθηκε ως ανάδοχος για δύο αιολικά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 291 MW. Η θυγατρική του Ομίλου στον κλάδο των ΑΠΕ, Enel Green Power, θα κατασκευάσει τις δύο αιολικές μονάδες, η πρώτη από τις οποίες είναι ισχύος 90 MW και βρίσκεται στην περιοχή του Ροστόφ και η δεύτερη είναι ισχύος 201 MW βρίσκεται στο Μουρμάνσκ. Οι δύο μονάδες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2020 και το 2021, αντίστοιχα.

Τον Οκτώβριο του 2017, η Enel εγκαινίασε ένα κέντρο καινοτομίας στο Skolkovo της Μόσχας, με στόχο την επέκταση των παγκόσμιων συνεργασιών της με επιχειρήσεις startup, υποστηριζόμενη από ρωσικές εταιρείες στους τομείς τις καινοτομίας και της αειφορίας.