Η Ρωσία έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε σχεδόν 20% μέσα σε 15 χρόνια, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μιλώντας σε κυβερνητική συνάντηση στη Μόσχα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική εξαγωγών στον τομέα του LNG, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο TASS

«Το Κατάρ, η Αυστραλία, η Μαλαισία και πολλές άλλες χώρες εργάζονται ενεργά, πόσο μάλλον οι Η.Π.Α. -με την επιθετική και μερικές φορές ενάντια σε κάθε κανόνα στρατηγική τους- για την προώθηση του φυσικού αερίου που παράγουν στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Ως εκ τούτου, η κατάσταση απαιτεί από εμάς τη μέγιστη προσοχή και αποφασιστικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά LNG είναι περίπου 6% και τα επόμενα 15 χρόνια ή και περισσότερο, θα πρέπει να αυξηθεί στο 17 - 20%, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ.

Το Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του Τμήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, Αλεξάντερ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή LNG σε 83 εκατ. τόνους μέχρι το 2035, έναντι 21 εκατ. τόνων που παράγει σήμερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ρωσικών αρχών, οι εξαγωγές LNG της χώρας αυξήθηκαν κατά 72,5% στα 26,9 εκατ. κυβικά μέτρα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, με τα αντίστοιχα έσοδα να ανέρχονται σε 3,7 δισ. δολάρια.