Τα καθαρά έσοδα της Total κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 48% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανερχόμενα σε 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός.

Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 44% στα 75 δολάρια το βαρέλι, υποστηριζόμενες από τις πιέσεις στην προσφορά και το γεωπολιτικό πλαίσιο, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Patrick Pouyanne.

«Οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 37% στα 7,5 δισ. ευρώ και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 11,9% τους τελευταίους 12 μήνες, επιβεβαιώνοντας την ικανότητα του Ομίλου να αξιοποιήσει πλήρως το ευνοϊκό περιβάλλον και να επιτυγχάνει τους στόχους του για αύξηση της παραγωγής και έλεγχο του κόστους, χάρη στην πολύ ανεπτυγμένη αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεών του», πρόσθεσε.

Οι τομείς της έρευνας και παραγωγής διπλασίασαν, επίσης, το προσαρμοσμένο καθαρό λειτουργικό κέρδος τους σε 2,9 δισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο. Η παραγωγή αυξήθηκε σε 2,8 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, καταγράφοντας αύξηση 8,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η έναρξη μεγάλων έργων όπως αυτό του Kaombo στην Αγκόλα, του πεδίου φυσικού αερίου Ichthys στην Αυστραλία και της δεύτερης φάσης της μονάδας Yamal LNG στη Ρωσία.

Ο κ. Pouyanne εκτίμησε ότι η αύξηση της παραγωγής για το σύνολο του 2018 θα είναι κοντά στο 8%.

 

Εξαγορά του κλάδου LNG της Engie και της Direct Energie

Κατά το γ΄ τρίμηνο, η Total ολοκλήρωσε την εξαγορά του κλάδου LNG της Engie έναντι συνολικού τιμήματος 1,49 δισ. δολαρίων, συναλλαγή που την κατέστησε το δεύτερο μεγαλύτερο ‘παίκτη’ στην παγκόσμια αγορά LNG.

Ο Όμιλος απέκτησε επίσης το 73,04% του μετοχικού κεφαλαίου της γαλλικής Direct Energie έναντι περίπου 1,4 δισ. ευρώ, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 

Συνεργασία με τις Saudi Aramco και Adani

Ο κ. Pouyanne υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Όμιλος συνέχισε να εφαρμόζει τη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα των πετροχημικών, ξεκινώντας ένα μεγάλο έργο στη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με τη Saudi Aramco.

«Η Total συνεχίζει να επεκτείνεται στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, συνεργαζόμενη με τον Όμιλο Adani για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον κλάδο του LNG και ενός δικτύου λιανικής στην Ινδία», πρόσθεσε.