Ναυάγιο στις Διαπραγματεύσεις για το Κρήτη-Αττική -Στον Αρίας Κανιέτε το Θέμα με τον EuroAsia

Ναυάγιο στις Διαπραγματεύσεις για το Κρήτη-Αττική -Στον Αρίας Κανιέτε το Θέμα με τον EuroAsia
energia.gr
Παρ, 26 Οκτωβρίου 2018 - 20:23

Ατυχή κατάληξη είχε η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη -Αττική, όπως αποδεικνύεται από το e-mail που απέστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 25/10, στο ΥΠΕΝ, ο επικεφαλής της DG Energy, κ. Κλάους Μπόρχαρτ. Στην ηλεκτρονική επιστολή του, ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει πως ολοκληρώθηκαν οι διμερείς διαβουλεύσεις και παραπέμπει το ζήτημα στον Επίτροπο, Αρίας Κανιέτε

Το mail από τις Βρυξέλλες έρχεται σε απάντηση της ηλεκτρονικής επιστολής που απέστειλε, ένα 24ωρα νωρίτερα, ο Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με την οποία η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως εμμένει στις θέσεις της, στο πνεύμα των αποφάσεων της ΡΑΕ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει άκυρες και έχει ζητήσει να τροποποιηθούν. 

«Αφού διάβασα το mail του κ. Νικολακάκη, συμπεραίνω ότι δεν έχει υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να κάνω για να συνδράμω ώστε το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Euroasia Interconnector, να βγει από το αδιέξοδο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπόρχαρτ και προσθέτει ότι η Επιτροπή προέβη σε αναθεωρημένη και τελική έκδοση του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του έργου, ως PCI, προκειμένου να ενσωματώσει τις ελληνικές παρατηρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο.

«Καταβάλαμε προσπάθειες για να συνεχίσουμε το συνολικό έργο του PCI, Κρήτη – Κύπρος – Αττική, για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη υλοποίηση του τμήματος Κρήτης - Αττικής και να παγώσουμε τη μονομερή απόφαση της ΡΑΕ για την ανάθεση στον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς PCI και για το τμήμα Κρήτης – Αττικής», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπόρχαρτ.

"Λυπάμαι πολύ που δεν μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δεν βλέπω κανένα νόημα να συνεχίσω τις συζητήσεις στο επίπεδό μου, γιατί αρχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας και η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να επικοινωνεί δια των μέσων ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ενημερώσω τον Επίτροπο Αρίας Κανιέτε για την αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε και ακολούθησε η Γενική Διεύθυνση», καταλήγι το mail του κ. Μπόρχαρτ.

Η Επιτροπή, με προηγούμενη ηλεκτρονική επιστολή της στις 24 Οκτωβρίου, καθιστούσε σαφές στην ελληνική πλευρά ότι για να υλοποιηθεί η διασύνδεση Κρήτη - Αττική ως PCI θα πρέπει η ΡΑΕ να ευθυγραμμίσει τις αποφάσεις της με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό.