Τον Πρωταγωνιστικό Ρόλο της Ελλάδας στην Ανάπτυξη Καθαρής Ενέργειας Εξήρε ο Πάιατ – Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την Περιφερειακή Διάσκεψη του Atlantic Council

Τον Πρωταγωνιστικό Ρόλο της Ελλάδας στην Ανάπτυξη Καθαρής Ενέργειας Εξήρε ο Πάιατ –  Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την Περιφερειακή Διάσκεψη του Atlantic Council
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2024 - 19:26

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διήμερη (8,9 Οκτωβρίου) παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ είχε την ευκαιρία να συζητήσει την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με ανώτερους έλληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του Πρωθυπουργού και των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα και στην Τουρκία, με αντικείμενο την περιφερειακή ενεργειακή μετάβαση και τις προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας

Ήδη ο κ. Πάιατ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε, μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα από την Τουρκία, καθώς και αξιωματούχους από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία στην Περιφερειακή Διάσκεψη του Atlantic Council για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

Σήμερα το πρωί, ο Αμερικανός υφυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ χθες συμμετείχε στην ημερίδα REPowerEU Diversification Workshop, με θέμα τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη και την προώθηση του κοινού στόχου ΗΠΑ-ΕΕ για πλήρη αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027– ένα στόχος πάντως που ήδη δείχνει μη ρεαλιστικός.

Η παρουσία τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο workshop επιβεβαίωσε πάντως το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές, πλωτούς σταθμούς, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης και εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη. Στην ατζέντα του workshop, κυριάρχησε άλλωστε ο Κάθετος Διάδρομος, με αφετηρία την Ελλάδα και κατάληξη την Ουκρανία, που όπως σημείωσε και σε ανάρτησή του ο κ. Πάιατ, θα “βοηθήσει τη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό, διασφαλίζοντας χαμηλότερες ταρίφες”.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ.Σκυλακάκης, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Μίκολα Κόλισνικ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα Ενέργειας της ΕΕ, Μάθιου Μπάλντγουιν και η CEO του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.

“Υπέροχο να βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Πάντα ευχάριστο να συναντιέμαι με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη. Ενθαρρυντικές ενημερώσεις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τις προοπτικές εξαγωγών, την πρόοδο στην περιφερειακή συνδεσιμότητα, τις συζητήσεις Αμερικανών επενδυτών όπου η υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας μπορεί να βοηθήσει”, αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε στην Αθήνα και με τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Μίκολα Κόλισνικ. “Σημαντικό να πληροφορηθώ για την προετοιμασία του χειμώνα και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας με Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας για να υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση ενέργειας της Ουκρανίας” αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Πάιατ.

Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγετικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να συζητήσει ευκαιρίες σχετικά με την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τη βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας.

Στην εκδήλωση μετείχαν περισσότερα από 60 στελέχη υπουργείων και ενεργειακών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων και υπό κατασκευή υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, διασυνδέσεις αγωγών και χώροι αποθήκευσης, ιδίως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία.