Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, παραιτείται, μετά από 18 χρόνια, από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), μετά την πανωλεθρία του κόμματός της στις κρίσιμες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης.

Σύμφωνα με το Spiegel και το Reuters, η ίδια η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δε θα είναι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο συνέδριο που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου. «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για επανεκλογή ως επικεφαλής του CDU», φέρεται να είπε.

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στην Έσση, καθώς όσο συγκεντρώνονται τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Πρασίνων, του σχήματος δηλαδή που κυβερνά μέχρι σήμερα το κρατίδιο.

Σύμφωνα και με τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, ο αριθμός των εδρών των δύο κομμάτων δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επαρκεί προκειμένου να συνεχίσουν να συγκυβερνούν - χωρίς τρίτο εταίρο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση, ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του CDU, γεγονός το οποίο προκαλεί κάποια ανακούφιση στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών.

Όπως μεταδίδεται από το ZDF, το CDU συγκεντρώνει 27,7% (-11,1), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 19,7% (-11), οι Πράσινοι 19,5% (+8,4), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,1% (+9), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,7% (+2,7) και η Αριστερά 6,4%. (+1,2). Οι πρώτες επιμέρους αναλύσεις της ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι Πράσινοι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις μεγάλες απώλειες του SPD, ενώ τους ψήφισε ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών. Από την άλλη πλευρά η AfD, η οποία με την άνετη είσοδό της στο Κοινοβούλιο της Έσσης αποκτά εκπροσώπηση σε όλα τα κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας, φαίνεται ότι προσέλκυσε σημαντικό αριθμό των ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.