Χαμηλές «Πτήσεις» Εως και το 2022 - Τι «Βλέπει» η Citi για την Ανάπτυξη και τα Κρατικά Ομόλογα

Χαμηλές «Πτήσεις» Εως και το 2022 - Τι «Βλέπει» η Citi για την Ανάπτυξη και τα Κρατικά Ομόλογα
energia.gr
Δευ, 29 Οκτωβρίου 2018 - 14:16

Επιβράδυνση της αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας από το 2019 μέχρι και το 2022 «βλέπει» η Citigroup, η οποία επισημαίνει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι επενδυτές θα πεισθούν από το ελληνικό success story.

Σε έκθεση της επισημαίνει, μάλιστα, ότι, ενώ οι οίκοι αξιολογήσεως θα αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος μέσα στο επόμενο διάστημα, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να ευρίσκονται εκτός «επενδυτικής βαθμίδος». Όπως τονίζει, τα επόμενα 2-4 έτη, οι αξιολογήσεις της χώρας θα παραμείνουν εκτός βαθμίδος investment grade, ενώ όλες οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα μπόρεσαν να επιτύχουν κάτι τέτοιο, με τελευταία περίπτωση την Κύπρο.

«Η βελτίωσις της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών και πιστωτών, σε συνδυασμό με την καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση, οδήγησε στο να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο, γεγονός το οποίο επέτρεψε την έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα διασώσεως» τονίζει, ενώ υποστηρίζει ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται αλλά αργά, στηριγμένη κυρίως στις εξαγωγές και τον τουρισμό καθώς και τις ξένες επενδύσεις.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις και την εσωτερική υποτίμηση, τα χρόνια των Μνημονίων, η ανταγωνιστικότης βελτιώθηκε λιγώτερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Η Citi εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 2% εφέτος, το καλύτερο ποσοστό από το 2007 , αλλά θα υποχωρήσει σταδιακά στο περίπου 1,5% την διετία που θα ακολουθήσει. Εκτιμά ότι η δημοσιονομική λιτότης που συνεχίζεται, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα, θα επιβαρύνει την αναπτυξιακή διαδικασία.

Κατά την Citi, η βιωσιμότης του χρέους  εξαρτάται από την …πολιτική. Λόγω του γεγονότος ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλές, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότης παραμένει άγνωστη.