Την απόσυρση των διατάξεων του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Στερεάς Ελλάδας που φέρεται ότι αποκλείουν συλλήβδην τεράστιες περιοχές από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με επιστολή της που έστειλε στο ΥΠΕΝ τη Δευτέρα.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση σε σχέση με την ενεργειακή και κλιματική της πολιτική είναι αντιφατικά. Ενώ εξαγγέλλει την πρόθεση για υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων Α.Π.Ε. για το 2030, ταυτόχρονα αποκλείει από τα οφέλη της αιολικής ενέργειας εκτεταμένες περιοχές με πλούσιο αιολικό δυναμικό, περιλαμβανομένου όλου του νομού Ευρυτανίας.

Έτσι, αυξάνεται η επενδυτική ανασφάλεια γενικώς, αφού εισπράττεται το λανθασμένο μήνυμα ότι προωθούνται με ακραίο και ισοπεδωτικό τρόπο, συντηρητικές και τεχνοφοβικές επιλογές σε βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος και διαβούλευση με τον κλάδο των ΑΠΕ, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Στο διάλογο αυτό είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με τεκμηριωμένες και ισορροπημένες θέσεις που θα εξασφαλίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη του πιο φθηνού σήμερα τρόπου ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα -που είναι τα χερσαία αιολικά πάρκα- με κανόνες που θα έχουν γίνει αποδεκτοί και θα έχουν εμπεδωθεί -και όχι απλά επιβληθεί», τονίζεται στην επιστολή.

 

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό του ΔΣ, κ. Παναγιώτη Λαδακάκο, προς το ΥΠΕΝ:

Με μεγάλη έκπληξη και αιφνιδιασμό ακούσαμε το πρωί της 25.10.2018 στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ότι επίκειται η υπογραφή του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Στερεάς Ελλάδας το οποίο θα προβλέπει «την απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων συνολικά στην Ευρυτανία και σε τμήματα των ορεινών όγκων Οίτης, Βαρδουσίων, Γκιώνας, Ελικώνα και τμήματα της Εύβοιας».

Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε από το δικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ η υπογραφή εκ μέρους σας αυτού του Πλαισίου, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί το εγκεκριμένο κείμενό του. Το σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση αναφέρει ότι με το ΠΧΠ «δίνονται κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση των ΑΠΕ που (…) περιλαμβάνουν (…) την εξαίρεση τμημάτων της περιφέρειας από τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας ως κατεύθυνση που θα ληφθεί υπόψη κατά την αναθεώρηση του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ».

Δυστυχώς τα μηνύματα που εκπέμπει η Κυβέρνηση σε σχέση με την ενεργειακή και κλιματική της πολιτική είναι αντιφατικά. Ενώ εξαγγέλλει την πρόθεση για υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων Α.Π.Ε. για το 2030, ταυτόχρονα αποκλείει από τα οφέλη της αιολικής ενέργειας εκτεταμένες περιοχές με πλούσιο αιολικό δυναμικό. Έτσι αυξάνεται η επενδυτική ανασφάλεια γενικώς αφού εισπράττεται το λανθασμένο μήνυμα ότι προωθούνται με ακραίο και ισοπεδωτικό τρόπο, συντηρητικές και τεχνοφοβικές επιλογές σε βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος και διαβούλευση με τον κλάδο των Α.Π.Ε. Στο διάλογο αυτό είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με τεκμηριωμένες και ισορροπημένες θέσεις που θα εξασφαλίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη του πιο φθηνού σήμερα τρόπου ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα -που είναι τα χερσαία αιολικά πάρκα- με κανόνες που θα έχουν γίνει αποδεκτοί και θα έχουν εμπεδωθεί -και όχι απλά επιβληθεί.

Για αυτό παρακαλούμε να αναστείλετε ή να ανακαλέσετε τον οριζόντιο αποκλεισμό της αιολικής ενέργειας από τις ανωτέρω περιοχές προκειμένου να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης.