Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την υπογραφή συμφωνίας με την Ένωση Χωρών ΝΑ Ασίας (ASEAN) για την ενίσχυση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Adnan Z. Amin και ο Γενικός Γραμματέας της ASEAN, Dato Lim Jock Hoi, υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας παρουσία υπουργών και αξιωματούχων των χωρών της περιοχής στο περιθώριο της 36ης Συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ASEAN και της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του IRENA, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, IRENA και ASEAN θα συνεργαστούν στενά για να ενισχύσουν και να προωθήσουν ένα περιβάλλον επενδύσεων και ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς η ASEAN επιδιώκει να πετύχει ένα φιλόδοξο στόχο πρωτογενούς παραγωγής του 23% της ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2025.

«Με βάση την ανάλυση του IRENA, η επίτευξη του στόχου αυτού θα απαιτήσει κατ’ εκτίμηση ετήσιες επενδύσεις ύψους $ 27 δισ.», αναφέρει η δήλωση του Οργανισμού.

Η συμφωνία που υπογράφηκε θα συμβάλει στη στενή συνεργασία του IRENA με τους υπουργούς Ενέργειας της ASEAN σε ορισμένους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων του ενεργειακού προγραμματισμού στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης υψηλών μεριδίων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της ASEAN και της διαμόρφωσης εκτιμήσεων και οδικών χαρτών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Η συμφωνία θα προωθήσει επίσης την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των περιφερειακών φορέων χάραξης πολιτικής με αντικείμενο την εφαρμογή της πολιτικής και των ρυθμιστικών πλαισίων στον τομέα των ΑΠΕ, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, η συμφωνία αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη διαφόρων πόρων ΑΠΕ σε όλα τα κράτη μέλη της ASEAN, μέσω λεπτομερών αξιολογήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας και ανάλυσης των δυνατοτήτων μείωσης του κόστους.

Τέλος, η συμφωνία θα διευκολύνει την ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμων έργων ΑΠΕ και θα υποστηρίξει την υλοποίησή τους μέσω των διαφόρων πλατφορμών διευκόλυνσης έργων του IRENA.

Υπενθυμίζεται ότι στις χώρες μέλη της ASEAN περιλαμβάνονται το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ενώ η Παπούα Νέα Γουινέα συμμετέχει στην Ένωση υπό το καθεστώς του παρατηρητή.