Την Παρέμβαση της Κομισιόν για τους Περιορισμούς Εξαγωγών Ρεύματος από τα NOME Ζητούν οι Traders

Την Παρέμβαση της Κομισιόν για τους Περιορισμούς Εξαγωγών Ρεύματος από τα NOME Ζητούν οι Traders
energia.gr
Πεμ, 1 Νοεμβρίου 2018 - 16:36

Oι εταιρείες διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρισμού μέσω του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων & Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ)ζητούν τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να μην αποτραπεί το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων, οιασδήποτε μορφής, για την εξαγωγή ρεύματος που θα προέρχεται από τις δημοπρασίες NOME

Η αντίδραση των traders κοινοποιήθηκε στην Κομισιόν μετά την πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έπειτα από διαβούλευση με την ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία οι ποσότητες από τα NOME που θα διοχετεύονται προς τις αγορές του εξωτερικού, θα εκκαθαρίζονται βάση της Οριακής Τιμής Συστήματος και όχι με την τιμή που θα προκύπτει από την εκάστοτε δημοπρασία.

Οι εταιρείες εμπορίας ρεύματος εστιάζουν στην καταστρατήγηση της ενιαίας αγοράς, με την απάντηση των ευρωπαϊκών αρχών να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ο ΕΣΕΠΗΕ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην τροποποίηση του άρθρου 41 του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως πρότεινε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς εκτιμά πως οι υπό διαμόρφωση μεταβολές στο καθεστώς εξαγωγών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, που προκύπτουν από δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, δεν θα ωφελήσουν στην ευόδωση των στόχων αλλά και την ανέλιξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεν απαντούν, επί της ουσίας, στα καίρια ζητήματα που ανακύπτουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Συνδεσμός Εμπόρων & Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας επισημαίνει στην επιστολή του, πως η πρόταση του ΕΧΕ δεν αφορά στη βελτίωση της ποιότητας και των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, στους τελικούς καταναλωτές, επειδή δεν προκύπτει από πουθενά πως η απαγόρευση των εξαγωγών, θα αποφέρει τη βελτίωση των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς τους τελικούς καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει στην επιστολή που απέστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πως, οι προωθούμενες ρυθμίσεις αντιβαίνουν στην κανονιστική εμβέλεια των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης (Οδηγία 72/2009, Νόμος 4389/2016), που αποσκοπούν στο να κατοχυρώσουν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και την ελευθερία εγκατάστασης. Επιπλέον, επισημαίνεται, πως κανείς εκ των ΡΑΕ και ΕΧΕ δεν τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους κρίνεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του ΚΔΣΠΠΗΕ είναι επιβεβλημένη, ή έστω επιθυμητή.

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην άμεση μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, βάσει των απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία μίας αγοράς όπου το σύνολο των Συμμετεχόντων θα μπορεί να ανταγωνίζεται απρόσκοπτα και με ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζεται, ο ανταγωνισμός θα μεταφερθεί από το επίπεδο της ονομαστικής προσφερόμενης τιμής στο επίπεδο των συνολικά παρεχόμενων υπηρεσιών και του συνολικού τελικού κόστους για τον καταναλωτή.

“Όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ Προμηθευτών περιορίζεται κατά βάσει στην προσφερόμενη τιμή, τότε οι κίνδυνοι “ατυχήματος” είναι μεγάλοι. Ιδιαίτερα σε αγορές με κυκλικότητα και μεγάλη διακύμανση τιμών όπως η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας”, καταλήγει η επιστολή του Συνδέσμου.