Η Ενέργεια στο Επίκεντρο της Σημερινής Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα

Η Ενέργεια στο Επίκεντρο της Σημερινής Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα
energia.gr
Παρ, 2 Νοεμβρίου 2018 - 08:41

Τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας που διεξάγεται στη Βάρνα.

Η ενέργεια και οι περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων ηγετών, αλλά και στις επαφές που θα έχουν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα μετέχει για πρώτη φορά στο γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τετραμερούς.

Ο κ. Νετανιάχου, του οποίου η συμμετοχή αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ, αναμένεται να συζητήσει με τους ηγέτες Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της ΝΑ Ευρώπης στα πεδία της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, επιπλέον της ενέργειας, την τετραμερή αναμένεται να απασχολήσουν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, τη διασυνδεσιμότητα και την οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τις υποδομές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να αναφερθεί, επίσης, στα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο για την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς, ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή τετραμερής Σύνοδος είναι η πέμπτη κατά σειρά, μετά την προηγούμενη που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Το εν λόγω σχήμα ξεκίνησε ως τριμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας -με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται και τότε στη Θεσσαλονίκη- και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε τετραμερή, με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας, με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται πριν ένα χρόνο στη Βάρνα.