Σκέψεις για επιχορήγηση -χωρίς εισοδηματικά κριτήρια- χιλιάδων καταναλωτών ρεύματος για την αγορά οικιακών φωτοβολταϊκών (net metering) κάνει το Υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας που υπογράφεται από το Χρύσανθο Μανώλη, τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση των σκέψεων και μάλιστα σε συνδυασμό με κάποια άλλα μέτρα χρηματοδότησης καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση και κατ' επέκταση τους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι εκτός από την επιδότηση του net metering, μελετάται η αύξηση του αριθμού των αιτητών που θα επωφεληθούν από το σχέδιο Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω, αλλά και η προκήρυξη νέου σχεδίου για επιδότηση της εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων. Θυμίζουμε πως ήδη τρέχει και το σχέδιο για επιδότηση (μέχρι 1.250 ευρώ) της θερμομόνωσης οροφών.

Το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων, που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί στο σύνολό του, θα καλυφθεί από το Ταμείο ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, στο οποίο συνεισφέρουν οι πελάτες της ΑΗΚ με τέλος ένα σεντ την κιλοβατώρα. Λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους του ρεύματος εντός του 2018, μειώθηκε η συνεισφορά του ταμείου για την αγορά ενέργειας από υφιστάμενα έργα ΑΠΕ και σημειώθηκαν αποθέματα, τα οποία μέσω των μέτρων που θα εξαγγελθούν θα επιστραφούν εν μέρει σε τμήμα των καταναλωτών.

Η επιδότηση της εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού θα ενταχθεί στη γενικότερη προσπάθεια για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και για κάλυψη των υποχρεωτικών στόχων που έθεσε για την Κύπρο η ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, η Κύπρος καλείται να καλύπτει από το 2020 το 16% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και μέχρι στιγμής η κάλυψη είναι περίπου 9%.

 

Έκπτωση 20-30%

Δεν υπάρχουν για την ώρα επίσημα στοιχεία για το ύψος της επιδότησης για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δυνατό να ανέλθει στο 20 έως 30% του συνολικού κόστους για μία εγκατάσταση σε μέσο νοικοκυριό. Αν ληφθεί υπόψη ότι για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 4 κιλοβάτ το συνολικό κόστος εγκατάστασης είναι περίπου 4.500-5.500 ευρώ, συνάγεται πως η έκπτωση που θα δοθεί σε όσους κάνουν χρήση της επιδότησης θα είναι γύρω στα χίλια ευρώ.

Μέχρι στιγμής, τα εγκατεστημένα οικιακά φωτοβολταϊκά ανέρχονται στις 12 χιλιάδες, εκ των οποίων οι πέντε χιλιάδες ανήκουν σε ευάλωτους καταναλωτές, προς τους οποίους ήδη προσφέρεται κρατική επιχορήγηση ύψους 50% του κόστους (900 ευρώ για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ, με υψηλότερο ποσό επιδότησης τις 2.700 ευρώ). Υπολογίζεται ότι με ένα φωτοβολταϊκό 4 κιλοβάτ καλύπτονται σχεδόν πλήρως οι ανάγκες ηλεκτροδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό (ενδεχομένως και με 3 κιλοβάτ) και μειώνεται δραστικά ο λογαριασμός περίπου 80% (εξακολουθούν να επιβάλλονται χρεώσεις για δίκτυα, επικουρικές υπηρεσίες, κ.λπ.).

Εκτιμάται ότι με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού η εξοικονόμηση ανά έτος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η απόσβεση επιτυγχάνεται σε 3-4 χρόνια. Σε περιόδους που το κόστος ηλεκτρισμού είναι υψηλότερο, όπως η παρούσα (η αύξηση στη χρέωση είναι περίπου 20% από τις αρχές του χρόνου), η εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη και η απόσβεση ταχύτερη. Αυτός εκτιμούν οι επαγγελματίες του κλάδου ήταν ο λόγος που την τελευταία διετία-τριετία, όταν η τιμή του πετρελαίου και κατ' επέκταση η τιμή του ρεύματος μειώθηκαν, φάνηκε να ατονεί και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τύπου net metering.