Η Λευκωσίας συζητά με τις αδειοδοτημένες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ με απώτερο στόχο να επεκτείνει το ερευνητικό πρόγραμμά της στους αμέσως επόμενους μήνες, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης σε ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως «συζητούμε τον προγραμματισμό, τον αριθμό των γεωτρήσεων και το πώς να δημιουργήσουμε συνέργειες, ώστε να πετύχουμε εκτεταμένη διερεύνηση».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι οι δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου και οι οποίες, επισήμανε, εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο. Ωστόσο, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε πως το τεμάχιο 10 προσήλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ που εκτιμάται πως θα συμβεί στους επόμενους μήνες, με την επίδειξη ενδιαφέροντος από αδειοδοτημένες εταιρείες.

Αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση του τεμαχίου 12, ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι αναμένεται να προσεγγίσουν εγγύτερα σε μια τελική επενδυτική απόφαση για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και ότι στο παρόν στάδιο συζητούν το πώς να βελτιώσουν το οικονομικό σκέλος και τους όρους του συμβολαίου για το κοίτασμα. Είπε ακόμη, επίσης ότι σκοπεύουν να αρχίσουν το διάλογο για την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Καλυψώ».

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμα στην πρόθεση της Κυβέρνηση να υπογράψει μια νέα διακρατική συμφωνία, παρόμοια με αυτή που υπέγραψε πρόσφατα με την Αίγυπτο, που, όμως, αυτή τη φορά θα αφορά στον αγωγό EastMed, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου. Είπε επίσης ότι αναμένονται να παρουσιαστούν, σύντομα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης που θα καταδεικνύει την ανταγωνιστικότητα του αγωγού.

O Υπουργός σημείωσε επίσης ότι επιδιώκεται διεύρυνση συνεργασίας με χώρες που θα αποτελούν αυτό τον ενεργειακό διάδρομο του EastMed όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία για εισαγωγή φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής, στο διαγωνισμό για τη δημιουργία υποδομής για εισαγωγή φυσικού αερίου, αλλά και στον επικείμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών εβδομάδων για την προμήθεια φ.α.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τις απειλές που εκτοξεύει, εσχάτως, η Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι εταιρείες επιθυμούν να δραστηριοποιούνται σε ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό περιβάλλον.

«Είναι κρίσιμο για την Κύπρο να μην παίξει αυτό το παιγνίδι. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες και τις χώρες τους και δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της αστάθειας, διότι αυτό δεν ευνοεί κανέναν», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως, «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες γεωπολιτικής βεβαιότητας που ζητούν οι εταιρείες».

«Ελπίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην σφυρηλάτηση συμμαχιών με όλους στην περιοχή, αλλά απ’ εκεί και πέρα προχωρούμε με την στρατηγική μας», υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης.

Παράλληλα, ο Τζιν Κάρνεγκι, επικεφαλής της Noble Κύπρου είπε ότι η εταιρεία ελπίζει να προχωρήσει στην ανάπτυξη και στην παραγωγή του «Αφροδίτη», στο εγγύς μέλλον.

Όπως είπε, η ανάπτυξη του κοιτάσματος απαιτεί την κατασκευή αγωγού για τις εγκαταστάσεις του «Αφροδίτη», καθώς και για τη μεταφορά του αερίου στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησής του.

Ο Άλντο Ναπολιτάνο, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, διαχείριση έργων έρευνας του ομίλου ENI αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στη σημασία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζοhr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και στη σημασία της επέκτασης του στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με την εταιρεία του, να συνεχίζει να στρέφει διαρκώς την προσοχή της στην εν λόγω περιοχή.

Ακόμη, ο Τρίσταν Άσπρεϊ, Αντιπρόεδρος της ExxonMobil ανέφερε πως «πλησιάζουμε στην έναρξη», της γεώτρησης στο τεμάχιο 10, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Εξάλλου, ο Ιβ Γκροζιάν, Γενικός Διευθυντής της TOTAL Κύπρου δήλωσε πως η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% σε ετήσια βάση και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εταιρείας του σε παγκόσμια αλλά και ευρωπαϊκή κλίμακα.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στις πιο υποσχόμενες ζώνες της ευρύτερης περιοχής.