Οι επενδύσεις στην ενέργεια να φθάσουν τα 32 δισ. ευρώ ως το 2030, υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι προχωράει η έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι ολοκληρώθηκε μία περίοδος που οι βαθιές τομές που χρειαζόταν ο τόπος προχωρούν. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «προχωράμε μέχρι τέλος του 2018 στην ανάρτηση της προσωρινής γραμμής αιγιαλού, να γίνουν οι ενστάσεις και να οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού. Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% της επικράτειας, μέχρι το 2020 θα είναι έτοιμο 90% της επικράτειας. Προχωρήσαμε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό, τα τοπικά χωροταξικά έχουν ολοκληρωθεί, αναθεωρήσαμε ειδικά χωροταξικά. Ηλεκτρονικοποιούμε τις οικοδομικές άδειες, ενώ προχωράνε και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες για τα αυθαίρετα. Η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, πατάσσεται η διαφθορά».

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για το 2030. Ειδικότερα, μέχρι το 2030, η χώρα αναμένεται να φθάσει στο 32% σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ποσό που θα καλύπτει το 55% των αναγκών της χώρας, ενώ, στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση κατά 32% μέχρι το 2030. Πέραν από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και της αγοράς ηλεκτρισμού, στο επίκεντρο τίθεται η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019, που θα συνδυαστεί με την απελευθέρωση των διμερών συμβολαίων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην μετατροπή της Ελλάδας σε έναν κόμβο που θα παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας «περιλαμβάνει πολύ μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά σχέδια. Ο TAP θα ολοκληρωθεί το 2020 και θα διαθέτει κόμβους για την παροχή φυσικού αερίου και στη βόρεια Ελλάδα». Παράλληλα, μεγάλης στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε ο υπουργός και τον αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που θα διασυνδεθεί και με τη Σερβία. Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι προωθείται ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου και με τα Σκόπια, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια.