Θετική είναι η εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού από τη Γενική της Διεύθυνση για τη συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell, αναφορικά με την εξαγορά του 49% και του μάνατζμεντ που κατέχει η δεύτερη στην ΕΠΑ Αττικής.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 16 Νοεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τη συμβατότητα της αγοραπωλησίας με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στον τομέα του αερίου, στις οριζόντιες και κάθετες αγορές που η εν λόγω συγκέντρωση αφορά. Όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Με την εξαγορά, η οποία αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, θα περιέλθουν στην πλήρη κατοχή της ΔΕΠΑ η ΕΠΑ και η ΕΔΑ Αττικής. Για το σκέλος της συμφωνίας που αφορά την απόκτηση του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, είχε εκφράσει αντιρρήσεις η Motor Oil (Hellas), υποβάλλοντας σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή, όπου υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΠΑ θα ενισχύσει τη θέση στη λιανική αγορά, τη στιγμή που αποτελεί δεσπόζοντα προμηθευτή στη χονδρεμπορική, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η υποβληθείσα εισήγηση, πάντως προτείνει στην Επιτροπή να εγκρίνει την εξαγορά, κρίνοντας ότι δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση της Επιτροπής αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο διακριτών εταιρειών, για εμπορία και υποδομές δικτύων αντίστοιχα. Στην εταιρεία εμπορίας θα «περάσουν» όλες οι εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (επομένως και το 100% της ΕΠΑ Αττικής), με σκοπό να πωληθεί το 50,1% των μετοχών της. Στην εταιρεία υποδομών θα «περάσει» η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (51%), το 100% της ΕΔΑ Αττικής και το 100% της ΔΕΑ Λοιπής Ελλάδας, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το 50% συν 1 μετοχή.