Ισχυρό το Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας, Εκτιμούν Παράγοντες της Αγοράς

Ισχυρό το Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας, Εκτιμούν Παράγοντες της Αγοράς
energia.gr
Τρι, 6 Νοεμβρίου 2018 - 14:40

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και συνολικά για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Capital.gr, ο κ. Τζώρτζης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Από το 2021 η Ελλάδα από χώρα καταναλωτής, γίνεται χώρα transit».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πυλώνα ανάπτυξης» την ενέργεια, καθώς όπως εξήγησε «μετά το μνημόνιο, οι βάσεις για την ανάπτυξη τίθενται και από την ενέργεια», ενώ υπογράμμισε την κρισιμότητα μιας επωφελούς σχέσης ανάπτυξης - ενέργειας.

«Η ΔΕΠΑ δουλεύει πάνω σε αυτό», είπε ο κ. Τζώρτζης. «Επενδύουμε με εξωστρέφεια και δυναμισμό.... Προωθούμε την ανάπτυξη της εμπορικής παρουσίας της ΔΕΠΑ στην περιοχή μας και ανοίγουμε τον δρόμο του trading», πρόσθεσε.

Παράλληλα, μίλησε για ιστορική υποχρέωση της ΔΕΠΑ να προσφέρει στην ανάπτυξη. «Θα υλοποιήσουμε τον στόχο της ιδιωτικοποίησης», είπε. «Η ΔΕΠΑ καλείται τώρα να υλοποιήσει αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών. Είμαστε on track όσον αφορά το split της ΔΕΠΑ, η αρχική ΔΕΠΑ θα έχει πλέον 3 διαφορετικές εταιρείες, μια στην μεταφορά, μια εμπορική και μια στην διανομή», εξήγησε ο κ. Τζώρτζης.

Αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, είπε ότι «αυτή την στιγμή είμαστε 2 μήνες περίπου πίσω από το σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει πριν, αλλά έχουμε κλείσει τους διαγωνισμούς που ήταν στον αέρα, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, είμαστε στο short list και στον έλεγχο των προσφορών», ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός για θέση σε ισχύ του έργου το 2020.

Τέλος, σημείωσε ότι η ΔΕΔΔΑ αναπτύσσει συνεχώς δίκτυα, 1100 χιλιόμετρα μέχρι το 2022. «Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα από την ΕΤΕπ», είπε.

 

Σ. Νίκας: Ο ΔΕΣΦΑ βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με θέμα ‘Ανασχεδιασμός της ελληνικής αγοράς ενέργειας ενόψει 2020’, ο Σωτήριος Νίκας, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε τον μεγάλο ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην ενεργειακή πολιτική.

«Ο ΔΕΣΦΑ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα άνοιγμα στην ευρύτερη περιοχή, δεν περιορίστηκε στο αυστηρά ρυθμιζόμενο πλαίσιο στην εγχώρια αγορά, ώστε σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον», σημείωσε.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίκας, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα. Ενώ σε λίγες ημέρες η ΡΑΕ θα ανακοινώσει το 10ετες πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, θα περιλαμβάνει όλα τα έργα. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για σημαντικά έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην χώρα μας.

 

N. Battilana (SNAM): «Καύσιμο γέφυρα» το αέριο

Από την πλευρά του ο Nicola Battilana, Country Representative για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια της SNAM υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του αερίου στην προσπάθεια και την διαδικασία εξόδου από τον άνθρακα, το χαρακτήρισε «καύσιμο γέφυρα» και συστατικό στοιχείο της απαλλαγής μας από τον άνθρακα, παρότι όπως είπε, είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο.

Ο ίδιος, τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διασύνδεση ηλεκτρισμού και αερίου, ενώ όσον αφορά την ζήτηση αερίου στην Ελλάδα τόνισε ότι πρόκειται κυρίως για ζήτηση για οικιακή χρήση, αν και όπως είπε υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για χρήση στις θαλάσσιες μεταφορές.

 

Θ. Αχείμαστος (Gastrade): Πύλη εισόδου LNG το έργο στην Αλεξανδρούπολη

Κατά την τοποθέτησή του ο Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος της Gastrade αναφέρθηκε στο έργο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο όπως είπε, αποτελεί πύλη εισόδου LNG από όλες τις αγορές από τις οποίες αυτό προέρχεται. Το χαρακτήρισε επίσης έργο συμπληρωματικό στα υπάρχοντα έργα, δουλεύει σε πλήρη αρμονία με την Ρεβυθούσα, ενώ θα εξυπηρετεί και τον TAP.

Τέλος, σημείωσε πως οι αγορές που στοχεύει η Gastrade δεν είναι μόνο η ελληνική, αλλά και η βουλγαρική, η αγορά των Σκοπίων και ενδεχομένως η αγορά της Ουκρανίας.